Dak isoleren langs buiten: werkwijze en prijs


Wil je jouw woning graag verduurzamen dan is het isoleren van het dak een van de beste dingen die je maar kunt doen. Het is mogelijk om een dak te isoleren van buiten. Dit is meestal aan de orde bij de hellende daken. We noemen een dak met een dakisolatie langs buiten ook wel een Sarkingdak. Dit biedt je verschillende voordelen. Aangezien nog niet iedereen hiermee bekend is hebben we in dit artikel het belangrijkste voor je op een rijtje gezet, zo kom je niet meer voor verrassingen te staan.

De voordelen en nadelen van buitenaf isoleren

Zoals we al kort hebben benoemd zitten er veel voordelen aan het langs buiten isoleren. Het eerste voordeel is dat de binnenzijde van de woning niet hoeft te worden aangepast. Dit is natuurlijk ideaal als je al wat met de woning hebt gedaan. Daar komt bij dat je door middel van deze techniek geen last meer zult hebben van ruimteverlies na het aanbrengen van de dakisolatie bij jou in huis. Een ander voordeel is het feit dat een dergelijk dak veel sneller gerealiseerd kan worden dan de andere daken. Dit maakt het mogelijk om zeer snel klaar te zijn en om voor een lange tijd voorzien te zijn van de juiste isolatie. Dit zorgt er ook nog eens voor dat de constructie van het dak zelf op de juiste manier beschermd zal zijn tegen invloeden door het weer en tegen vocht van buitenaf.

Er zitten echter ook een paar kleine nadelen aan een dak isoleren van buitenaf, het is wel van belang dat je weet wat voor nadelen dit precies zijn. Een van de grootste nadelen is het feit dat een dergelijk dak veel expertise vereist. Zo is het noodzakelijk om de juiste luchtdichtheid te krijgen, hier heb je een expert voor nodig. Doordat er aardig wat expertise bij komt kijken zal je over het algemeen aardig wat kosten moeten maken voor het betreffende dak. Daar komt bij dat het soort isolatiemateriaal bij deze vorm van isoleren wat minder geluidswerend zal zijn dan bij het plaatsen van rotswol of glaswol van binnenuit. Mocht je het dus mede hierdoor hebben gekozen dan is het van belang om alle voor en tegens echt even goed onder elkaar op een rijtje te zetten.

De juiste isolatiewaarde voor de premie

Mocht je nu zelf gebruik willen maken van de premie van het netbeheerder dan is het van belang om goed te kijken naar de RD waarde van je dak. We noemen dit ook wel de isolatiewaarde van het dak. Voor het verkrijgen van deze premie zal je een dakisolatie moeten kiezen met minimaal 4,5 m²K/W. Om aan deze waarde te komen kun je stijve isolatieplaten van polyurethaan gebruiken voor bij jou op het dak. Deze beschikken namelijk over de juiste isolatiewaarde. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een van de andere beschikbare opties, denk bijvoorbeeld aan de materialen XPS en PIR. Het gaat er uiteindelijk om dat je de genoemde waarde weet te behalen. Je kunt altijd een hogere isolatiewaarde kiezen, dit brengt alleen maar voordelen met zich mee. We kunnen je altijd adviseren bij het maken van de juiste keuze.

Wat kost een dak isoleren van buiten

Wil je zelf een dak van buitenaf laten isoleren dan zal je wel graag inzicht willen krijgen in de prijs. Het is logisch dat het isoleren van een dak langs de buitenzijde duurder is dan de binnenzijde. Zoals we al kort hebben vermeld komt er namelijk veel werk bij kijken. Het is niet bepaald eenvoudig om een vaste prijs te geven, dit hangt namelijk volledig af van de omstandigheden van het geval. De kosten beginnen bij ongeveer 40 euro per vierkante meter, echter kan het ook oplopen tot 150 euro per vierkante meter als je een lastig dak hebt om te isoleren. Daar komt bij dat factoren als het daktype ook van belang zijn bij het isoleren van het dak. Je bent meer kwijt bij het isoleren van een plat dak dan bij het isoleren van een schuin dak.

Belangrijk om te weten is dat je door he toenemen van het volume van je woning vaak een vergunning nodig hebt om deze werkzaamheden uit te voeren. Afhankelijk van de gemeente en de soort vergunning kunnen er kosten gepaard gaan met het aanvragen van deze vergunning. Het is daarom altijd verstandig om even te kijken bij jouw gemeente hoe het precies zit. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe gaan we te werk?

Kies je er nu voor om jouw dak te isoleren langs buiten dan wil je natuurlijk wel weten op wat voor manier we te werk zullen gaan. Zoals we al hebben vermeld zullen de isolatieplaten op de buitenkant van de dakconstructie worden geplaatst. Dit is niet zomaar een klusje, er komt aardig wat werk bij kijken. Eerst moet namelijk de bestaande dakbedekking worden verwijderd. Hier kan je onder andere denken aan de dakpannen, maar ook aan de tengellatten. Alleen de kepers en de gordingen moeten nog te zien zijn. Vaak worden er een aantal stijve isolatieplaten van polyurethaan op de dakspanten aangebracht, echter is het ook mogelijk om eerst een draagvloer aan te brengen.
Op de nieuwe isolatiepanelen zal vervolgens een onderdak worden aangebracht. Je kunt dit zien als een speciaal soort klimaatfolie. Dit folie is bedoeld om de wind en om de regen tegen te houden. Het vocht dat zich in de dakconstructie bevindt kan wel via de folie naar buiten, echter kan het niet naar binnen toe. Is dit aangebracht dan is het tijd om de nieuwe tengellatten terug te schroeven aan de dakspanten. Het is van cruciaal belang dat dit zorgvuldig gebeurd, ze moeten namelijk diep in de spanten terecht kunnen komen. Als dit is gedaan dan kunnen de panlatten op het tengelwerk worden aangebracht. Vervolgens wordt alles netjes afgewerkt, zo zie je er helemaal niets meer van.

Offerte voor dakisolatie ontvangen?

Mocht je jouw dak graag van buiten willen laten isoleren dan is het geen verkeerd idee om een offerte aan te vragen middels onze site. Door middel van de offertemogelijkheid zal je in staat zijn om gelijk meer inzicht te krijgen in de totale kosten die je kunt verwachten voor de klus. Als je bepaalde vragen hebt over deze manier van isoleren dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen. Een van onze specialisten zal je zo snel mogelijk verder helpen om je te voorzien van de juiste adviezen. Dankzij onze tips weet je binnen no time wat er allemaal mogelijk zal zijn voor bij jou in de woning.

Recent Content