Dak isoleren van binnenuit: werkwijze & prijzen


Als het aankomt op het aanbrengen van dakisolatie zijn er verschillende mogelijkheden om voor te kiezen. Een van de opties is om te gaan voor het isoleren van binnenuit. Het voordeel hiervan is dat je niet aan de haal hoeft met de dakbedekking. We laten je in dit artikel alles zien over de werkwijze die gevolgd wordt bij het dak isoleren van binnenuit. Dankzij deze informatie kom je niet meer voor verrassingen te staan.

Een hellend dak langs binnen isoleren

Het grootste gedeelte van de schuine daken beschikt over een spantenstructuur. Je kunt dit zien als de houten balken die de constructie van het dak ondersteunen. Bij het isoleren van de woning zal er een speciaal isolatiemateriaal tussen deze balken worden aangebracht. Het is vaak mogelijk om te kiezen voor glaswol als isolatiemateriaal. Dit kan namelijk eenvoudig op maat worden gemaakt, hierdoor is het niet meer zo lastig om het tussen de kepers te snijden. Soms is het nodig om een extra houten raamwerk te voorzien als je de isolatie op de juiste plaats wilt houden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door panelen die over de isolatie zelf worden geplaatst.
Een plat dak isoleren van binnenuit

Net als bij een hellend dak is het ook bij een plat dak mogelijk om isolatiemateriaal van binnenuit toe te passen. Bij het aanbrengen van deze dakisolatie zal er sprake zijn van een zogeheten koud dak. Dit heet zo omdat het isolatiemateriaal namelijk onder de dakbedekking ligt. Dit wordt over het algemeen afgeraden omdat je op deze manier te maken krijgt met bepaalde schommelingen in de temperatuur. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor jouw dak. De isolatie zal bij het isoleren van een plat dak tussen de balken onder het dakbeschot worden geplaatst. Het is ook bij dit dak mogelijk om een houten kader aan te brengen om alles in positie te houden. Zo weet je zeker dat het goed zal liggen in huis.

Het vermijden van vochtproblemen

Als het aankomt op het isoleren van een dak bij jou in huis zal je meer moeten doen dan alleen het aanbrengen van nieuw isolatiemateriaal. Het is namelijk zo dat je de woning ook moet voorbereiden op eventuele vochtproblemen. Dit vocht kan namelijk een nadelig effect hebben op de isolatiewaarde van het materiaal wat je kiest voor bij jou in huis. Dit is dan ook de reden om een dampscherm en een onderdak te kiezen. het onderdak is een beschermende, vochtbestendige laag net onder de dakbedekking. Het zorgt ervoor dat regen die voorbij de dakbedekking geraakt niet in het isolatiemateriaal terechtkomt. Dankzij dit onderdak zal je minder snel last krijgen van vocht. Alleen de oudere daken zijn nog niet voorzien van een onderdak.

Het is echter ook mogelijk om een dampscherm aan te laten brengen. Deze laag wordt tegen de warme zijde van de isolatie aan gezet. Dit zorgt ervoor dat vocht van in de woning niet meer in de isolatiematerialen terecht zal komen. Dit maakt het dus een dampdichte keuze om voor te gaan. je kunt altijd advies krijgen over wat het beste is voor bij jou in huis. Zoals je hieronder namelijk zo kunt lezen is het niet voor ieder materiaal noodzakelijk om een dampscherm aan te brengen, dit hangt af van de waterdichtheid van het materiaal.

De materialen voor dakisolatie langs binnen

Kies je voor dakisolatie langs binnen dan zijn er verschillende materialen die hiervoor gekozen kunnen worden. ieder materiaal heeft bepaalde voordelen ten opzichte van de andere materialen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we de belangrijkste materialen op een rijtje gezet:

  • Minerale wol – dit is de meest voor de hand liggende optie om voor te kiezen als je jouw dak graag wilt isoleren. Vaak wordt er gekozen voor rotswol of voor glaswol. Met deze materialen is het vaak wel noodzakelijk om een dikkere laag aan te brengen als je de juiste mate van isolatie wilt behouden. Met dit type dakisolatie zal je naast een goede isolatie ook nog eens zorgen voor een goede geluidsisolatie.
  • Dakisolatieplaten – het plaatsen van deze plaatsen zal het ook mogelijk maken om jouw woning optimaal te voorzien van de juiste isolatie. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan platen die zijn gemaakt van een sterk soort EPS of PIR. Als we dit vergelijken met minerale wol dan zal er een minder dikke laag nodig zijn om toch te zorgen voor een goede RD waarde. Er zijn platen die al zijn voorzien van een dampscherm, dit maakt het een ideale optie om voor te gaan bij jou in huis.
  • PUR schuim – een dak isoleren is mogelijk met PUR schuim. Dit is namelijk een materiaalsoort die zorgt voor een isolatielaag die naadloos aan zal sluiten. Op die manier zullen alle kieren optimaal worden gedicht en zal er minder snel sprake zijn van warmteverlies in de woning. Het is met deze optie niet nodig om een dampscherm op te hangen, PUR schuim is namelijk aan te merken als dampdicht.
  • Ecologische alternatieven – mocht je het belangrijk vinden om duurzaam bezig te zijn dan is het mogelijk om te kiezen voor de ecologische alternatieven. Deze zijn ook geschikt voor het isoleren van en woning van binnen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan papiervlokken of aan houtwol. Hou er rekening mee dat deze over het algemeen duurder zijn dan de normale materialen.

Recent Content