Als mensen aan dakisolatie denken dan zullen de meeste mensen denken aan het dak van een vrijstaande woning. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn, het is namelijk ook mogelijk om te kiezen voor dakisolatie voor jouw appartement. We zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat. Om je toch wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je verzameld. Dankzij de informatie uit dit artikel zal je er gelijk achter komen waarom het verstandig is om te kiezen voor dakisolatie voor jouw appartement.
Dakisolatie wordt verplicht
Wist je dat het vanaf 2020 verplicht wordt om dakisolatie thuis te hebben? Dit geldt niet alleen voor de mensen die een normale vrijstaande woning hebben, maar ook de mensen die een studio of appartement bezitten. Als je niet aan deze plicht voldoet dan is het mogelijk dat je strafpunten krijgt, hier zit je echt niet op te wachten. De isolatie die je aanbrengt bij jou in het appartement moet een minimale RD waarde hebben van 0,75 m²K/W. Over het algemeen zal dit een isolatielaag van zo’n 3 tot 4 cm zijn. Hoewel dit dus wel meevalt is het wel noodzakelijk om het aan te laten brengen. De uiteindelijke dikte die je kiest is altijd afhankelijk van het materiaal wat je uitzoekt voor bij jou in de woning.
Om aan te tonen dat jouw woning over de juiste isolatie beschikt is het noodzakelijk om over een energieprestatiecertificaat te beschikken. Met dit certificaat toon je dus aan dat jouw isolatie aan alle eisen voldoet die van belang zijn. Je kunt middels dit document eenvoudig zien of jouw isolatie voldoet aan de eisen voor de RD waarde. Als dit niet het geval is dan is het dus noodzakelijk om nieuwe isolatie aan te brengen bij jou in huis. Het is belangrijk om na de plaatsing van de nieuwe isolatie in het dak altijd te zorgen voor een controle door een erkende deskundige. Dit zorgt er namelijk voor dat je over een nieuw certificaat krijgt. Het is in sommige gevallen mogelijk dat je woning wel voldoet aan de RD waarde maar dat het nog steeds wordt afgekeerd. In dit geval is het mogelijk om ons te contacteren over advies voor wat je het beste kunt doen.
Strafpunten voor je dakisolatie
Zoals we al even kort hebben vermeld is het mogelijk dat je strafpunten krijgt wanneer jouw woning niet aan de gestelde eisen voldoet op het gebied van de RD waarde. De score zal altijd worden bijgehouden op een speciale puntenkaart. Bij het toekennen van de punten zal er een onderscheid worden gemaakt tussen daken die kleiner of groter zijn dan 16 vierkante meter. Voor beiden ligt de isolatienorm altijd op de 0,75 m²K/W. De strafpunten worden alleen toegekend als jouw woning niet aan deze eis voldoet. Ook moet je woning over de EPC beschikken. Dit is het certificaat wat we hierboven hebben genoemd. Als je teveel strafpunten krijgt dan is het mogelijk dat de woning ongeschikt wordt verklaard. Dit brengt met zich mee dat het appartement niet meer verhuurd mag worden totdat er iets wordt gedaan aan de isolatie. Ben jij de verhuurder dan mag de huidige huurder blijven tot het einde van het huurcontract. Als de woning langer dan 1 jaar ongeschikt is dan kan je als veerhuurder een boete krijgen.
Procedure voor de eigenaar
Wat nu als je als eigenaar van een bepaald appartementengebouw de nodige aanpassingen moet maken voor de isolatie. Betekent dit dat elke bewoner ook zal moeten opdraaien voor de kosten? Jazeker, deze kosten vallen namelijk onder de gemeenschappelijke kosten. Hierdoor zullen de kosten dus ook door de bewoners betaald moeten worden. Het is hiervoor mogelijk om contact op te nemen met de syndicus. De syndicus is de persoon die zorgt voor het beheer van alle gemeenschappelijke ruimtes in een bepaald pand. Dit is dan ook de persoon ie de regelingen moet treffen om de nieuwe isolatie te laten in het pand. Dit brengt met zich mee dat er altijd toestemming van de syndicus nodig is voordat er gewerkt kan worden.
Je moet dit bespreken tijdens de vergadering van mede eigenaren, ook wel de VME. De syndicus zal na het overleg bepaalde partijen aanwijzen die belast worden met het aanleggen van de nieuwe isolatie. Als dit op tijd gebeurt dan is er natuurlijk geen enkel probleem. Wanneer je laat bent kan je dus wel in de problemen komen. Om een geschikte partij te vinden voor het aanleggen van de isolatie is het verstandig om gebruik te maken van onze offertemogelijkheid. Middels het aanvragen van een offerte is het namelijk een stuk eenvoudiger om uit te komen bij de juiste specialist voor de klus. Dit zorgt ervoor dat ook jij in staat zal zijn om het dak op de juiste manier te laten isoleren.
Maak gebruik van premies
Als tip geven wij je mee om goed te kijken naar eventuele premies die je kunt gebruiken. Door middel van premies is het mogelijk om de kosten aanzienlijk te laten dalen. Als eerste heb je mogelijk recht op een premie van de netbeheerder. Deze premie is 2 euro per vierkante meter als je het zelf doet en ruim 4 euro per vierkante meter wanneer je de isolatie aan laat brengen door een gespecialiseerd bedrijf. Zoals je wel begrijpt kan dit aanzienlijk snel oplopen als je een relatief groot dak van isolatie wilt voorzien. Het is tevens mogelijk om gebruik te maken van het verlaagde btw tarief. Dit houdt in dat je in plaats van 21% maar 6% hoeft te betalen over de factuur. Dit geldt alleen voor de mensen die een woning hebben die ouder is dan 10 jaar en die ervoor kiezen om een aannemer in te schakelen. In onze andere artikelen op onze site kan je hier nog veel meer over terugvinden.
Vraag vandaag nog een offerte aan
Als het goed is heb je door het lezen van dit artikel een volledig beeld gekregen bij de mogelijkheden die voor je open liggen als het aankomt op het aan laten brengen van dakisolatie voor jouw appartement. Wij staan voor je klaar al het aankomt op deze werkzaamheden. Door een offerte aan te vragen zal ook jij in staat zijn om een handig overzicht te krijgen van de totale kosten die je kunt verwachten. Door deze prijzen zal je een prima investering hebben gemaakt in je woning die zich snel terug zal betalen.