Dakisolatie verplicht tegen 2020: Vlaamse dakisolatienorm voor woningen


Mocht je bij jou thuis nog geen dakisolatie hebben dan zal je hier verandering in moeten brengen. Het is namelijk zo dat de Vlaamse dakisolatienorm voorschrijft dat alle woningen en huurwoningen in 2020 voorzien moeten zijn van isolatie. Dit geldt voor de woningen die voor 2016 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. We zien dat hier nog altijd een hoop vragen over bestaan. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie voor je verzameld om jou een zo goed mogelijk beeld te geven over de verplichting voor het aanbrengen van dakisolatie.

Maak kennis met de Vlaamse dakisolatienorm

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen stelt de Vlaamse dakisolatienorm dat woningen die voor 2016 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet voorzien moeten zijn van isolatie. Dit brengt met zich mee dat het dus verplicht is om dakisolatie aan te brengen. De woningen die na deze datum nieuw zijn gebouwd voldoen eigenlijk altijd aan deze normen, hier hoeft dus niets aan gedaan te worden. Het is niet allen van toepassing op normale woonhuizen , maar ook op studio’s en appartementen. Een kamer die kleiner is dan 2 m2 hoeft niet voorzien te worden van isolatie.

De minimale isolatienorm

Het is bij het aanbrengen van de dakisolatie belangrijk om te kijken naar de zogeheten dakisolatienorm. Het spreekt immers voo zich dat het dak aan bepaalde normen moet voldoen. Voor daken geldt dat de R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W m² moet bedragen. Dit is vaak een isolatielaag van tussen de 3 en 4 vierkante meter. Dit hangt natuurlijk volledig af van het materiaal wat je gebruikt voor bij jou in huis. Als er sprake is van een zolder die je niet gebruikt en die je ook niet verwarmd dan is het mogelijk om ook een zolderisolatie aan te brengen. Dit geldt vervolgens als dakisolatie. Plafondisolatie of een koud dak geldt ook als de isolatie over het hele plafond doorloopt en een R-waarde van 0,75 m² K/W heeft

Niet voldoen aan de normen

Het kan zijn dat je besluit om geen dakisolatie aan te brengen of dat je niet voldoet aan de normen. Dit is echter niet iets wat aan te raden is. Als dit namelijk aan de orde is dan is het mogelijk dat je strafpunten krijgt. Deze strafpunten worden gegeven wanneer een wooninspecteur tijdens het onderzoeken van de woning er achter komt dat er geen goede isolatie is aangebracht. Dit zal in nagenoeg alle gevallen gebeuren op aanvraag van de huurders of van een derde partij. Tussen 2015 en 2020 blijft het aantal strafpunten beperkt. De eigenaar heeft dan de tijd om de nodige werken te laten uitvoeren en de woning opnieuw conform de regels te maken. Echter is het na 2020 mogelijk dat er 15 strafpunten worden toegekend. Als er sprake is van een woning die niet voldoet aan de normen dan kan je te maken krijgen met een ongeschiktheidsverklaring. Hier zit je echt niet op te wachten, het laten isoleren is dus wel zo handig.

Aantonen van de dakisolatie

Het is mogelijk om op verschillende manieren aan te tonen dat je dak aan de gestelde eisen voldoet. De aanwezigheid van dakisolatie kan op de eerste plaats worden aangetoond middels het postinterventiedossier. In dit dossier kun je allerlei plannen vinden die van belang zijn voor de woning. denk dus bijvoorbeeld aan de technische installaties, maar ook aan het architectuurplan. Het is ook mogelijk om de isolatie aan te tonen middels een factuur of een bouwplan. De laatste mogelijkheid is om een energieprestatiecertificaat van de woning te laten zien. Of de dakisolatie ook effectief voldoet aan de normen wordt bepaald a.d.h.v. de feitelijk vastgestelde R-waarde die het EPC vermeldt. Het is van belang dat deze hoger is dan 0,75m² K/W. Mocht er geen EPC zijn vermeld dan zal de woninginspecteur zelf op onderzoek moeten gaan. Het is dus handig om te zorgen voor een EPC van je woning, zo zal je jezelf en de inspecteur een hoop tijd en moeite kunnen besparen.

Lagere kosten door premies en subsidies

Wist je dat het mogelijk is om de kosten van jouw dakisolatie aanzienlijk naar beneden te halen met behulp van verschillende soorten subsidies en premies? Zo is het in Vlaanderen mogelijk om gebruik te maken van de speciale isolatiepremie van de netbeheerder. De eisen hiervoor zijn eenvoudig terug te vinden via de website van Fluvius. Het is daarnaast mogelijk om in aanmerking te komen voor het verlaagde BTW tarief. Dit betekent dat je maar 6% in plaats van 21% betaalt als je een aannemer inschakelt. Van belang is wel om te vermelden dat dit alleen kan voor de woningen die ouder zijn dan 10 jaar. De laatste mogelijkheid is om aanspraak te maken op de totaalrenovatiebonus. Deze krijg je als je minimaal 3 isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar tijd.

Uiteraard is het ook mogelijk om te besparen door te kiezen voor de goedkopere soorten materialen. Zo is glaswol over het algemeen de goedkoopste optie om te kiezen. Wil je echter duurzame materialen in huis halen dan zal je hiervoor meer moeten besteden. Dit brengt met zich mee dat het verstandig is om goed te overwegen wat voor soort materiaal je wilt hebben voor in huis. Op die manier kan je volledig zien wat voor kosten je kwijt bent voor je dakisolatie.

Kies jij voor dakisolatie?

Heb je nog geen dakisolatie dan raden wij je echt aan om dit te veranderen. Wij staan voor je kaar als het aankomt op het aanbrengen van deze isolatie. Door de voordelige prijzen is het voor iedereen mogelijk om zijn of haar woning onder handen te nemen. Het is handig om even gebruik te maken van onze offertemogelijkheid. Dit zorgt er namelijk voor dat je gelijk inzicht krijgt in de prijzen die jij kunt verwachten voor het isoleren van je woning. Mocht je vragen hebben dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen voor wat meer informatie.

Recent Content