Dampscherm plaatsen: belang, mogelijkheden en prijzen


Als je van plan bent om isolatie bij jou op het dak aan te brengen dan is het noodzakelijk om te denken aan het dampscherm. Dit dampscherm is ervoor om je dak te beschermen tegen vocht. We zien dat er nog altijd een hoop mensen die vragen hebben over het plaatsen van een dergelijk dampscherm bij hen op het dak. Om deze onduidelijkheid voor eens en voor altijd weg te werken hebben we in dit artikel alle belangrijke informatie voor je verzameld als het aankomt op het plaatsen van een dampscherm. Op die manier kom je niet meer voor verrassingen te staan.

De functie van een dampscherm

Laten we eerst eens kijken naar het dampscherm zelf. Een dampscherm is een speciaal soort folie wat je dak zal beschermen tegen vochtige lucht. Hierdoor zal je geen last meer hebben van vocht bij jou in de woning. Dit vocht wil je natuurlijk buiten houden, anders kan er mogelijk sprake zijn van houtrot. Daar komt bij dat nat isolatiemateriaal niet meer goed kan isoleren. Als een bepaald soort isolatiemateriaal vochtig wordt door condensatie van de lucht in huis dan zal de isolatiewaarde aanzienlijk afnemen. Ook kunnen schimmels ervoor zorgen dat de houstructuur wordt aangetast als er geen dampscherm geplaatst is.

Welk materiaal gebruiken?

Kies je ervoor om een dampscherm aan te laten brengen bij jou op het dak dan kan je kiezen uit verschillende materialen. Over het algemeen zijn er drie verschillende materiaalsoorten. Je kunt kiezen voor plastic folie van polyethyleen, aluminiumpapier en een speciale bitumineuze laag. Belangrijk om te weten is dat er verschillende soorten materialen zijn die al zijn voorzien van een damp remmende laag. Dit zijn ook wel de spijkerflensdekens. Ook bij de harde isolatieplaten is er vaak sprake van een ingebouwd dampscherm. Belangrijk is om wel altijd de naden goed luchtdicht te maken. Anders zal het isolatiemateriaal niet zorgen voor de juiste isolatiewaarde in huis.

Wanneer een dampscherm aanbrengen?

Nu je weet wat een dampscherm is en wat voor materialen je kunt kiezen is het tijd om te kijken naar de vraag wanneer je een dampscherm zou moeten gebruiken. Het is van belang om altijd een dampscherm te gebruiken bij het isoleren van een hellend dak. Echter is het ook voor platte daken verstandig om te kiezen voor een dampscherm. De meeste hellende daken laten namelijk maar weinig damp door. Dit kan ervoor zorgen dat vocht zich gaat opstapelen in huis, niet waar je op zit te wachten natuurlijk. Ook in andere gevallen is het verstandig om een dampscherm te laten bevestigen op het dak. Dit is op de eerste plaats handig bij de ruimtes die maar slecht geventileerd zijn en waarin het wel vocht is. Denk hier bijvoorbeeld aan een badkamer.

Het is daarnaast verstandig om te kiezen voor een dampscherm als je te maken hebt met bepaalde structuren die niet in staat zijn om voldoende damp door te laten. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan stenen op de gevel die zijn voorzien van een speciale damp remmende verf. Uiteraard is het altijd mogelijk om de adviezen van een specialist te krijgen om erachter te komen of het voor jou verstandig is om te kiezen voor een dampscherm thuis.

Het plaatsen van een dampscherm

Het is niet super lastig om een dampscherm te plaatsen bij jou in huis. Wel is het zo dat je op de juiste manier te werk moet gaan om het te bevestigen. Het is nu eenmaal zo dat de isolatie alleen maar zin heeft als het folie op de juiste manier wordt geplaatst bij jou op het dak. Dit is de reden dat het verstandig is om een vakman in te schakelen. Hierdoor zal je niet alleen voorzien zijn van het best mogelijke resultaat, maar je zorgt er ook nog eens voor dat je verschillende premies in ontvangst kunt nemen. Bij het plaatsen zal het dampscherm nagenoeg altijd tegen de kepers aan worden geniet. Hierbij is het super belangrijk dat er een volledig luchtdicht vlak ontstaat. Daar komt bij dat er bepaalde stroken van het scherm elkaar moeten overlappen. Dit is vaak voor 10 centimeter, al mag het ook wat meer zijn. Door dit te doen voorkom je dat je last krijgt van openingen tussen de naden.

Offerte voor jouw dakisolatie

Wij raden je zeker aan om gebruik te maken van onze offertemogelijkheid als jij graag je woning wilt voorzien van de juiste isolatie. Een offerte laat je namelijk precies zien welke kosten je eigenlijk kunt verwachten voor het isoleren van het dak. Door deze informatie kom je niet meer voor verrassingen te staan. Doordat je ontzettend veel geld kunt besparen op je energiekosten is het echt een investering die zichzelf snel terug zal verdienen. niet voor niets dat er zoveel mensen kiezen voor dakisolatie

Recent Content