Ben je op zoek naar isolatie voor bij jou op het dak dan is het van cruciaal belang om stil te staan bij de vraag welke dikte je hier graag voor wilt hebben. Er zijn verschillende opties om voor te kiezen. De isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren. Wil je er achter komen welke dikte materiaal jij moet kiezen? Dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje gezet.
De vereiste RD waarde voor een premie
Zoals je wellicht al wel weet is het mogelijk om een premie te krijgen voor het laten aanbrengen van dakisolatie bij jou in huis. Hier gelden echter wel een aantal eisen voor. Voldoe je niet aan deze eisen dan kan je helaas geen premie krijgen. Wil je de premie krijgen van de netbeheerder dan zal de RD waarde van het isolatiemateriaal wat je kiest minimaal 4,5 m²K/W moeten zijn. Je mag altijd zelf kiezen welk soort isolatiemateriaal je wilt hebben en wat de opbouwdikte is, zolang je maar aan deze eis voldoet. Nu is het natuurlijk wel zo dat hoe beter het dak is voorzien van isolatie, hoe hoger de besparing uiteindelijk zal zijn voor je dak. Het is dus handig om te kiezen voor een dikkere soort isolatiemateriaal voor bij jou aan het dak.
Het kiezen van de dikte isolatiemateriaal
Het is dus belangrijk om te voldoen aan de bovenstaande eis als je graag de premie wilt ontvangen voor het aanbrengen van de isolatie. De vraag hoe dik je isolatiemateriaal moet zijn zal volledig afhangen van de materiaalsoorten die je kiest. Hierbij speelt de zogeheten lambdawaarde een zeer belangrijke rol. Dit is de waarde die je laat zien hoe duurzaam het isolatiemateriaal is wat je op het oog hebt. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de belangrijkste soorten materialen voor je op een rijtje gezet die er gekozen kunnen worden als het aankomt op de isolatie voor bij jou in huis.
- Minerale wol – de meeste mensen komen uit bij minerale wol als het aankomt op het laten isoleren van hun woning. Als je kiest voor bijvoorbeeld glaswol dan zal je moeten denken aan een dikte van 16 tot 21 cm. Met deze dikte zal je in staat zijn om de juiste RD waarde te kunnen bereiken. Een dikkere laag met isolatiemateriaal zal ervoor zorgen dat je meer bespaart en dat je dus ook sneller je investering eruit kan halen. Doordat je meer verdient aan de bespaarde energiekosten en doordat de EPC score van je huis omhoog gaat zal je met glaswol een prima optie in handen hebben.
- Papiervlokken – naast minerale wol is het mogelijk om te kiezen voor papiervlokken. Hierbij worden er speciale soorten papieren vlokken bij jou op de zolder gespoten. Bij deze vorm van isolatie zal je over het algemeen ook een dikte moeten aanhouden van 16 tot 21 cm als je ervoor wilt zorgen dat je de juiste RD waarde weet te behalen voor jouw woning. De dikte van het materiaal wat je kiest is afhankelijk van de lambdawaarde van het materiaal. Hoe lager deze waarde is, hoe meer warmte er verloren gaat en hoe dunner het mogelijk is om te isoleren.
- Stijve PUR platen – de laatste mogelijkheid is om te kiezen voor de PUR platen. Bij deze platen heb je te maken met een zeer hoge isolatiewaarde. Dit brengt met zich mee dat het met dit isolatiemateriaal mogelijk is om een vrij dunne laag aan te brengen. Deze dunne laag brengt met zich mee dat het nier zo lastig is om je dak van de juiste isolatie te voorzien. Bij dit isolatiemateriaal is het vaak al goed als je een minimale dikte van tussen de 12 en 14 centimeter hebt.
Het is natuurlijk altijd handig om even contact op te nemen met een professional als je graag wat meer te weten wilt komen over de dikte die je bij jou in huis het beste kunt kiezen. Het is nu eenmaal zo dat je keuze afhankelijk is van verschillende factoren. Dit maakt het niet mogelijk om zomaar een optie als de beste aan te wijzen. Wij staan altijd voor je klaar als het aankomt op het krijgen van deze adviezen.
Zelf de dikte voor het isolatiemateriaal berekenen
Het is mogelijk om de dikte van het isolatiemateriaal te berekenen. Het enige wat je hiervoor moet weten is de lambdawaarde. De dikte van het materiaal kan hiermee worden afgelezen. Je kunt aan de hand van deze waarde zien hoe goed een bepaald soort materiaal in staat is om thermisch te isoleren. Des te lager de waarde, des te minder isolatiemateriaal er nodig zal zijn in de woning. Het handigste is om hiervoor een praktisch voorbeeld te maken. Stel dat je een hellend dak wilt voorzien van isolatie met minerale wol met een lambdawaarde van 0,04 W/mK en je wil een RD-waarde van 4,5 m²K/W bereiken. Dan vermenigvuldig je de RD-waarde met de Lambdawaarde. Je krijgt dan: 4,5 x 0,04 = 0,18. Ditgetal laat zien hoe dik het moet zijn in meters. Met glaswol kom je dus uit op een dikte van 18 cm. Het is super makkelijk om zo te bereken aan wat voor dikte je zal moeten denken voor bij jou in huis.
Offerte voor jouw dakisolatie
Wij staan voor je klaar als het aankomt op het aanbrengen van alle mogelijke soorten dakisolatie. Mocht je bepaalde vragen hebben over de beste dikte isolatiemateriaal voor bij jou op het dak dan kunnen wij je hier altijd bij helpen. Het handigste is om een offerte aan te vragen. Middels een offerte zal je namelijk in een oogopslag kunnen zien met wat voor kosten je rekening moet houden als het aankomt op de isolatie voor jij jou op het dak. Hier op de site kan je alle informatie vinden die hiervoor van belang kan zijn.