Hellend dak isoleren: Mogelijkheden en Prijzen


Er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun woning te isoleren. Dit is natuurlijk niet zo raar, het kan je namelijk echt in staat stellen om een hoop geld te besparen. Er zijn verschillende mogelijkheden als het aankomt op het isoleren van een hellend dak. Wil je wat meer te eten komen over de mogelijkheden en over de manieren waarop je geld kunt besparen voor het laten isoleren van een hellend dak dan raden wij je aan om dit artikel even goed door te nemen. We hebben de belangrijkste informatie voor je verzameld en onder elkaar gezet.

Een hellend dak langs buiten isoleren

De eerste mogelijkheid is om een dak langs buiten de laten isoleren. Zoals je eigenlijk al wel aan de naam kan zien zal bij deze isolatie de dak werker het isolatiemateriaal niet onder maar op de bestaande structuur plaatsen. Dit vindt dan ook echt geheel buiten plaats, binnen hoeft niet gewerkt te worden. Het is op de eerste plaats noodzakelijk om hiervoor de dakbedekking te laten verwijderen. Als het kan dan zal hij deze achteraf er weer op zetten, al kan er ook een nieuwe bedekking worden aangebracht. Wij raden je aan om vooraf een nieuwe dakbedekking te kiezen, zo heb je de best mogelijke levensduur van je dak. Bij een dergelijk dak is er eigenlijk altijd sprake van dezelfde soort opbouw:

  • De draagstructuur – dit zijn eigenlijk altijd de kepers, de spanten en de gordingen
  • Het dampscherm – dit scherm wordt gespannen om de isolatie te beschermen tegen vocht
  • Harde platen – de isolatieplaten zijn over het algemeen gemaakt van kunststof hardschuim
  • Onderdak folie – dit folie zal je dak beschermen tegen zware weersomstandigheden
  • Rasterwerk – denk hier aan de tegellatten en de panlatten
  • De dakbedekking – hier gaat het natuurlijk om de dakpannen of leien

Als je ervoor kiest om je dak langs buiten te isoleren dan zal je natuurlijk na moeten denken over het materiaal wat je kiest voor de isolatie. Zoals je hierboven al even hebt kunnen lezen is het over het algemeen zo dat er wordt gekozen voor de harde isolatieplaten. Dit zijn over het algemeen de PUR of de XPS platen. Deze platen zijn ideaal voor het gebruik op een hellend dak. Wil je gebruik kunnen maken van de premies voor het isoleren van een hellend dak dan zal je minimaal een warmteweerstand van 4,5 m²K/W moeten hebben. Hier laten we je zo nog veel meer over zien.

Werkwijze voor een hellend dak langs buiten

Hoewel we al kort hebben aangegeven wat er gebeurt is het handig om iets dieper in te gaan op de werkwijze van het aanbrengen van de isolatie bij het isoleren langs buiten. De eerste stap is het verwijderen van de dakbedekking. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat alleen de kepers en de spanten nog te zien zijn op het dak. De specialist zal je dak altijd inspecteren om te zien of het dak geschikt is voor de isolatie. Is dit gedaan dan wordt er een constructie gemaakt aan de zijkanten van het dak. Het is namelijk zo dat je dak door de isolatie enkele centimeters hoger zal omen te liggen. Door de constructie zal dit hoogteverschil na afloop van de klus niet meer zichtbaar zijn bij jou woning.

De volgende stap is het aanbrengen van de isolatieplaten. Voordat dit gedaan kan worden zal er een dampscherm gespannen worden. Dit scherm is bedoeld om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal terecht komt. Hierop zullen de harde isolatieplaten worden aangebracht. Deze zijn vaak voorzien van een handig tand en schroefsysteem. Op die manier zal er altijd een isolatieschil liggen, hierdoor krijg je niet meer te maken met de koudebruggen of warmtebruggen. De laatste stap is het afwerken van het dak. Er zal altijd een speciale onderdakfolie worden aangebracht. Hiermee is je dak net even wat beter beschermd tegen de eventuele regen en wind. Deze folie is dampopen, zodat eventueel vocht in de isolatie nog naar buiten kan ontsnappen. Op dit folie komt vervolgens een rasterweg te liggen van de tengellatten en panlatten. Daar bovenop komt weer de dakbedekking.

Voordelen en nadelen van langs buiten isoleren

Er zitten zowel voordelen als nadelen aan het langs buiten isoleren. Het grootste voordeel is dat je in staat bent om aanzienlijk veel ruimte te besparen. Doordat je langs buiten werkt is het namelijk zo dat de ruimte niet kleiner zal worden. Ook zal de ruimte binnen niet worden aangetast, dit kan zeker van pas komen. Daar komt bij dat je balken volledig zichtbaar blijven. Als je mooie balken in huis hebt dan zou het zonde zijn als deze verloren zouden gaan. Het isoleren langs buiten zorgt ervoor dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Het laatste voordeel is dat je ook geen last meer krijgt van de koudebruggen. Er is namelijk sprake van een isolatieschil wat volledig is geïsoleerd.

Los van de vele voordelen zitten er echter ook en paar nadelen aan het langs buiten isoleren. Het grootste nadeel is het feit at het duurder is. Er komt namelijk veel meer bij kijken, hierdoor liggen de prijzen aanzienlijk hoger. Daar komt bij dat het meer expertise vereist, je zal dus altijd iemand moeten inschakelen om deze klus te laten verrichten. Het laatste nadeel is dat het minder geluidswerend is dan de isolatie langs binnen. Dit komt doordat de isolatieplaten minder isoleren dan bijvoorbeeld glaswol.

Een hellend dak langs binnen isoleren

De tweede mogelijkheid is om te kiezen voor het isoleren langs binnen. Bij het isoleren wordt er juist weer volledig binnen gewerkt, vandaar ook weer de term. Het aanbrengen van de platen zal niet boven, maar onder de bestaande constructie van het dak komen te liggen. Dit kan geheel van binnenuit gebeuren. Ook voor deze manier is er een standaard soort opbouw die er standaard gevolgd wordt. We hebben het weer wat makkelijker gemaakt door deze hieronder uiteen te zetten:

  • Afwerking aan de binnenkant – dit kan door gipsplaten of door panelen van kunststof
  • Het dampscherm – dit is het scherm wat je isolatie beschermt tegen vocht
  • Draagstructuur met isolatie – de isolatie zit tussen de gordingen of kepers
  • Onderdakfolie – dit folie zal je onderdak beschermen tegen weersomstandigheden
  • Rasterwerk – denk weer aan tengellatten en aan panlatten
  • Dakbedekking – de standaard dakpannen of leien

Als het aankomt op het isoleren langs binnen zullen er vaak andere materialen gekozen worden dan bij het isoleren langs buiten. Over het algemeen wordt er gekozen voor de minerale wol zoals glaswol of rotswol. Deze materialen hebben een hoge isolatiewaarde en houden ook nog eens geluiden tegen. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor de isolatieplaten die we al even hebben benoemd. Er zijn speciale platen die al zijn voorzien van een dampscherm .Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor PUR schuim. Dit schuim kan ontzettend snel gebruikt worden en zal de klus goed klaren. Hiermee zitten alle naden snel dicht. Het nadeel is wel dat dit materiaal wat minder duurzaam is.

Werkwijze voor een hellend dak langs binnen

Het is ook weer handig om even kort stil te staan bij de werkwijze van het langs binnen isoleren. Door deze informatie weet je in ieder geval wat je een beetje kunt verwachten voor bij jou in huis. De eerste stap is het voorbereiden van jouw dak. Voordat de specialist aan de slag kan gaan met het plaatsen van het isolatiemateriaal zullen alle kieren en gaten dicht moeten worden gemaakt met PUR schuim Als de draagbalken niet dik genoeg zijn dan zullen er een aantal extra latten moeten worden bevestigd aan de constructie. Mocht je onderdak niet langer in goede staat zijn dan zal de specialist een nieuw onderdakfolie moeten plaatsen. Na deze stap kan het isolatiemateriaal worden aangebracht. Dit gebeurt op maat van de kepers en gordingen. Alles zal netjes worden vastgeniet aan het dak.

Is dit eenmaal gedaan dan wordt er een dampscherm geplaatst. Zoals we hierboven al hebben laten zien is dit dampscherm bedoeld om het vocht tegen te houden. Als het isolatiemateriaal nog niet is voorzien van een scherm dan kan dit voor je worden aangebracht. Dit wordt eigenlijk altijd gedaan aan de warme zijde van de woning. De laatste stap is het afwerken van het plafond. Hiervoor wordt eigenlijk altijd een partij gipsplaten of kunststof panelen gebruikt. Het is namelijk mogelijk om deze achteraf eenvoudig te voorzien van een nieuwe laag verf. Zo zie je er helemaal niets meer van.

Voordelen en nadelen van langs binnen isoleren

Ook voor het langs binnen isoleren is het zo dat je verschillende voordelen en nadelen zal ondervinden. Het grootste voordeel is dat het echt een stuk goedkoper is dan het langs buiten isoleren. Er komt minder werk bij kijken, hierdoor ben je ook nog eens minder tijd kwijt. Daar komt bij dat het minder complex is om uit te voeren. Mocht je het dus zelf willen doen dan behoort dit zeker tot de mogelijkheden. Het is daarnaast geluidswerend, mits je voor de minerale wol kiest. Zoals we al hebben vermeld zijn de minerale wollen voorzien van een betere akoestische isolatie dan de isolatieplaten die gebruikt worden voor het isoleren langs buiten.

Toch kent het langs binnen isoleren ook een aantal nadelen ten opzichte van het isoleren langs buiten. Het grootst nadeel is dat er binnen ruimte verloren zal gaan. Aan iedere wand wordt er namelijk een aantal centimeter afgesnoept. Dit zal er echt voor zorgen dat je ruimte kleiner wordt dan voorheen, hier kom je nu eenmaal niet onderuit. Daar komt ook nog eens bij dat je balken niet meer te zien zijn. Heb je een oude woning met mooie houten balken dan kan dit echt een groot nadeel zijn. Er gaat dan namelijk toch een stuk van de uitstraling verloren bij jou in huis. Het laatste nadeel is dat je meer kans hebt op koudebruggen in huis. Dit kan wel voorkomen worden door een goede specialist in te schakelen, het hangt er dus vanaf hoe de klus moet worden uitgevoerd.

Waar moet ik voor kiezen?

Nu je weet wat de manieren zijn waar je voor kunt kiezen is het handig om even te kijken naar de vraag waar je voor moet kiezen. Wij raden je aan om te kiezen voor het isoleren langs buiten wanneer je jouw hele dak onder handen wilt laten nemen. Het is nu eenmaal zo dat hier meer werk bij komt kijken. Ook is het een ideale optie voor alle mensen die de ruimte onder het dak al hebben afgewerkt, denk aan mensen die hier hun slaapkamer hebben zitten. Door een hellend dak langs buiten de isoleren zal je niet meer te maken krijgen met verlies van ruimte aan de binnenkant van het dak. Op die manier is het makkelijk om de binnenkant van het dak dus echt intact te laten.

Wanneer zou je dan moeten kiezen voor het isoleren van een hellend dak langs binnen? Deze optie is voornamelijk geschikt voor de mensen die geen volledige renovatie aan het dak willen verrichten. Doordat het goedkoper is zal deze optie ook geschikt zijn voor de mensen met een iets lager budget. ook is dit de beste optie voor de mensne die een dak hebben met een onderdak wat nog in een goede staat verkeerd. Het is daarnaast is ideaal voor de mensen die hun ruimte in huis nog niet hebben afgewerkt. Aan de hand hiervan kan je dus voor jezelf nagaan welke keuze het beste is om te isoleren.

Wat kosten de beide opties?

Wat kosten de beide opties vraag je je af? Voor het isoleren van een hellend dak langs buiten zal je over het algemeen toch wel moeten denken aan een prijs van 40 à 60 euro per m², incl. btw en plaatsing. Dit komt voornamelijk door de moeilijkheidsgraad voor het plaatsen. De prijs is wel afhankelijk van het oppervlakte wat je wilt laten isoleren. Als je gelijk een zeer groot dak laat isoleren dan zal je over het algemeen te maken krijgen met lagere kosten per vierkante meter. De prijs van het isoleren langs binnen kost over het algemeen 20 à 50 euro per m², incl. btw en plaatsing. Zoals je wel kan zien is dit aanzienlijk minder, vandaar dat veel mensen voor deze optie kiezen. Deze prijs is ook weer afhankelijk van het soort dak, de totale oppervlakte die er voorzien moet worden van isolatie en het materiaal wat je graag wilt gebruiken voor het isoleren van het dak.

Kosten verlagen met premies

Zoals we al even kort hebben vermeld is het mogelijk om de kosten van jouw dakisolatie aanzienlijk naar beneden te brengen. Dit doe je door gebruik te maken van verschillende soorten premies. Deze premies kunnen je kosten echt aanzienlijk verlagen. De eerste mogelijkheid is om gebruik te maken van de premie van de netbeheerder. Deze premie van Fluvius geeft je ruim 4 euro per vierkante meter als je de werkzaamheden als je alles uit handen geeft aan een aannemer. Het is ook mogelijk om te kiezen voor de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie is over het algemeen 20% tot 30% van het totale factuur bedrag. Het bedrag op de factuur moet wel minimaal 2500 euro zijn. De andere mogelijkheid is om te kiezen voor de Totaalrenovatiebonus. Dit is een bonus die je krijgt wanner je in vijf jaar tijd 3 of meer werkzaamheden laat verrichten voor het isoleren van de woning. je bespaart nog meer als je ervoor kiest om meerdere werkzaamheden te verrichten voor in huis.

Het is alleen mogelijk om in aanmerking te komen voor deze premies als je gebruik maakt van de diensten van een aannemer. Het is dus niet zo dat je deze premies ook krijgt wanneer je zelf aan de slag gaat met het isoleren. Het is overigens altijd verstandig om een specialist in te schakelen als je jouw woning van nieuwe isolatie wilt voorzien. Alleen door de werkzaamheden van een specialist weet je zeker dat de woning op de juiste manier van isolatie kan worden voorzien. ga je zelf aan de slag dan is de kans vrij groot dat je fouten maakt. Aangezien een kier al kan zorgen voor een verlies van isolatiewaarde is het echt handig om het uit handen te geven.

Een offerte aanvragen

Wil je jouw hellend dak graag verduurzamen dan is het laten aanbrengen van dakisolatie een van de beste keuzes die je maar kunt maken. Door de informatie uit dit artikel heb je een volledig beeld gekregen bij de mogelijkheden die je kunt kiezen voor je hellende dak. Mocht je vragen hebben over het laten isoleren van jouw hellend dak dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen. Door je vragen te stellen zal je niet meer voor verrassingen komen te staan. Maak ook zeker gebruik van de offertemogelijkheid wanneer je graag in wilt zien wat je kwijt bent voor de totale klus.

Recent Content