Hoe dak isoleren: tips dakisolatie kiezen en belangrijke weetjes


Wist je dat er ontzettend veel warmte verloren gaat in huis wanneer je de kachel aan hebt staan. Dit gebeurt onder andere via het dak. Door je dak te voorzien van isolatie zal je ervoor kunnen zorgen dat je ontzettend veel geld bespaart op je energiekosten. Als je veel isoleert dan hoef je maar weinig te stoken om het warm te krijgen in huis. Mocht je meer te weten willen komen over het isoleren van je dak dan heb je geluk. Hieronder hebben we namelijk een aantal handige tips en tricks voor je verzameld die van belang kunnen vinden. Dit maakt het nog makkelijker om je huis duurzaam te maken.

Welk materiaal moet ik gebruiken?

Het is niet zo eenvoudig om een materiaal aan te wijzen wat het beste is om te kiezen als isolatiemateriaal voor jouw dak. De meeste mensen kiezen ervoor om te werken met minerale wol. Dit komt voornamelijk door het feit dat dit materiaal erg voordelig is om te kiezen. Je kunt hier kiezen voor glaswol en rotswol. Beide opties zijn voorzien van een uitstekende isolatiewaarde en kunnen zonder problemen gebruikt worden bij het isoleren van jouw dak. Bij de minerale wol zal er vaak een voorkeur worden gegeven aan de hellende daken. Dit komt door het feit dat deze minerale wol tussen de kepers in kan worden geklemd. Doordat minerale wol ook thermische isolerend is en tegelijkertijd geluid tegen kan houden is het ideaal om te gebruiken voor bij jou in huis.

Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor de isolatieplaten. Het voordeel van deze platen is het feit dat deze over het algemeen beter zullen isoleren dan de normale minerale wol. Dit brengt dan ook met zich mee dat deze platen niet zo dik hoeven te zijn als de minerale wol, hierdoor gaat er minder ruimte verloren bij jou in huis. Over het algemeen zal er worden gekozen voor de kunststof platen. Je kunt hier denken aan EPS of aan XPS platen. Als laatste alternatief is het mogelijk om te gaan voor de spuitisolatie. Deze optie is voornamelijk bedoeld om bepaalde kieren op te vullen. Hier wordt er gebruik gemaakt van een spray. Deze spray kan zowel voor grote als voor kleine ruimtes gebruikt worden.

Hoe dik moet de isolatie zijn?

Volgens de Belgische wetgeving moet de isolatiedikte van het dak 10 tot 12 centimeter bedragen. Echter is het handig om te kiezen voor een dikkere isolatielaag van wel 18 tot 24 cm. Dit zorgt er namelijk voor dat je nog meer kunt besparen op je totale energiekosten. Het is natuurlijk logisch dat je met een dikkere laag in staat bent om nog meer te kunnen besparen. als je ervoor kiest om een aannemer in te schakelen dan krijg je uiteraard altijd tips en tricks die van belang kunnen zijn bij het maken van een afweging. Wees dan ook niet bang om contact met ons op te nemen voor wat meer informatie. Zo hoef je er niet alleen voor te staan.

Zelf een dak isoleren

Het is mogelijk om zelf een dak te isoleren. Van belang is wel dat je weet dat er aardig wat tijd in kan gaan zitten als je het goed wilt doen. Dit brengt met zich mee dat veel mensen er vaak toch voor kiezen om het uit te besteden aan de professional. Ga je zelf het dak isoleren dan is het super belangrijk om goed te kijken naar de kieren tussen de lagen. Als er namelijk sprake is van een kier dan kan er al ontzettend veel warmte verloren gaan. Het is over het algemeen beter om teveel te isoleren dan te weinig, op die manier krijg je niet meer te maken met warmteverlies.

Jouw dak laten isoleren

Wil je jouw woning van isolatie voorzien dan is het eerste wat je zeker zou moeten doen een offerte aanvragen middels onze site. Door middel van een offerte is het namelijk een stuk eenvoudiger om te zien hoeveel kosten je kunt verwachten voor het uitbesteden van de klus. Hou er rekening mee dat er verschillende premies zijn die je kunt gebruiken om de kosten te verlagen. Dit zorgt ervoor dat je nog minder kwijt zal zijn voor het isoleren van jouw dak.

Recent Content