Isolatieplaten voor het dak: soorten, prijzen en plaatsing


De laatste tijd zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om hun woning te verduurzamen. Dit is een erg goede ontwikkeling. Het is niet alleen veel beter voor het milieu, maar het kan er ook nog eens voor zorgen dat je iedere maand ontzettend veel geld kunt besparen. Een van de mogelijkheden om voor te kiezen is een aantal isolatieplaten. Met deze platen zal je in staat zijn om jouw woning op een zeer snelle manier te isoleren. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij het plaatsen van isolatieplaten voor het dak? Lees dan snel verder, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde!

De verschillende soorten isolatieplaten

Als het aankomt op het kopen van isolatieplaten zijn er verschillende mogelijkheden om voor te kiezen. De isolatieplaten kunnen uit diverse soorten materialen zijn vervaardigd. Het soort materiaal wat je kiest zal afhankelijk zijn va de prijs en van de eigenschappen van de plaat. We hebben de belangrijkste soorten materialen op het gebied van isolatieplaten hieronder voor je uiteengezet:

  • EPS isolatieplaten – EPS isolatieplaten worden gemaakt uit geëxpandeerd polystyreen. Dit klinkt lastig, maar het betekent gewoon dat het is gemaakt uit piepschuim. Doordat het van piepschuim is gemaakt zijn deze platen erg ligt. Dit maakt het super eenvoudig om het te gebruiken bij het klussen bij jou in huis. De EPS platen kunnen goed tegen vocht en zullen ook nog eens beloopbaar zijn. Dit maakt het zeker een goede optie om voor te kiezen als je jouw dak op de juiste manier wilt voorbereiden.
  • XPS isolatieplaten – dit is een net even iets anders soort materiaal. De XPS platen zijn namelijk gemaakt uit geëxtrudeerd polystyreen. Los van het feit dat het een iets ander materiaal is bieden deze platen dezelfde voordelen als de normale EPS platen. Zo zijn ze bestand tegen vocht en kunnen ze zonder problemen belopen worden. Dit maakt het een zeer degelijke keuze voor jouw dak.
  • Isolatieplaten uit PUR – nagenoeg iedereen is wel bekend met PUR. Dit materiaal staat bekend om de hoge isolatiewaarde. Door de hoge isolatiewaarde zal je in staat zijn om ze in een beperkte dikte te plaatsen. Het is mogelijk om bepaalde kieren eenvoudig op te vullen met behulp van PUR in schuimvorm. Deze gespoten PUR zal ook gebruikt kunnen worden als een alternatief voor de harde platen. Het nadeel van PUR is echter wel dat het een stuk slechter is voor het milieu. Ben je op zoek naar een duurzame optie dan is dit niet de beste optie
  • Resol isolatieplaten – Resol isolatieplaten hebben het hoogste isolerend vermogen van alle isolatieplaten met een lambdawaarde van 0,020 W/mK. Dit zorgt ervoor dat je lang niet zoveel materiaal nodig hebt om jouw dak te kunnen isoleren. Het is een ideaal materiaal om te gebruiken voor het isoleren van een hellend dak. Dit kan zowel langs de binnenkant als buitenkant geschieden.

De voordelen van isolatieplaten

Nu je weet welke soorten isolatieplaten er zijn is het tijd om te kijken naar de belangrijkste voordelen die je zal ondervinden wanneer je kiest voor isolatieplaten. Het voornaamste voordeel van deze platen is dat het ontzettend eenvoudig is om ze te plaatsen. Doordat je ze snel kunt plaatsen zal je over het algemeen aanzienlijk wat minder kwijt zijn voor de installatie, er is nu eenmaal minder arbeid nodig om de klus te klaren. Ook is het mogelijk om hierdoor een zeer groot oppervlak te bedekken binnen een zeer korte periode. Ook staan de isolatieplaten bekend om het feit dat zij zijn voorzien van een hoge isolatiewaarde met een beperkte dikte. Dit maakt het mogelijk om de warmte optimaal binnen te houden bij jou in de woning. Qua warmtebehoud en blijvende isolatiewaarde scoren de isolatieplaten beter dan anorganische isolatiematerialen zoals glas- en rotswol

Een ander groot voordeel van de platen is dat ze erg sterk zijn om het geluid tegen te houden. Doordat het geluid goed kan worden tegengehouden is het de perfecte aanvulling voor bij jou n de slaapkamer. Je wilt nu eenmaal niet hebben dat alle kleine geluiden te horen zijn door de muren heen. Er zitten echter wel een paar kleine nadelen aan de isolatieplaten. Het grootste voordeel is dat ze zijn gemaakt van een afgeleide stof uit aardolie. Dit zorgt ervoor dat het niet de meest milieuvriendelijke optie is om voor te kiezen. Ook is het zo dat er gevaarlijke stoffen vrij kunnen komen bij het werken. Als je jouw woning wilt isoleren met deze platen dan raden wij je altijd aan om hiervoor een professional in te schakelen. Dit is namelijk de enige manier waarop je zeker weet dat alles op de juiste manier kan worden aanbracht bij jou op het dak.

De toepassingen voor isolatieplaten

Het is mogelijk om isolatieplaten op verschillende manieren aan te brengen bij jou op het dak. Op de eerste plaats kun je kiezen voor de dakisolatie langs binnen. Dit is de meest gekozen optie als het aankomt op het isoleren van een dak. Als het gaat om een hellend dak dan worden de isolatieplaten nagenoeg altijd tussen de houten balken van de dak structuur geplaatst. Bij een plat dak zal er daarentegen in de meeste gevallen gekozen worden voor een zogeheten koud dak. Deze optie komt niet zo heel vaak voor omdat je hiermee meer last hebt van bepaalde schommelingen met de temperatuur. Vaker wordt er gekozen voor een isolatie langs buiten bij de platte daken. We noemen dit een warm dak.

Hierbij zal er een nieuwe laag op het dak worden aangebracht. Uiteraard zal er na afloop ook gelijk nieuwe dakbedekking worden aangebracht, op die manier zie je er dus helemaal niets meer van wanneer je klussers klaar zijn met het dak. De laatste mogelijkheid is om isolatieplaten te gebruiken voor het isoleren van een zoldervloer. Dit is met name handig voor de mensen die een zoldervloer hebben die niet wordt verwarmd. Het zal ervoor zorgen dat het volume van je woning kleiner wordt. Hierdoor kan je aanzienlijk meer besparen op je totale stookkosten. Ook is het mogelijk om in aanmerking te komen voor bepaalde premies. Wil je deze premies kunnen ontvangen dan zal je wel aan een aantal eisen moeten voldoen. Deze kun je eenvoudig terugvinden via de site van jouw gemeente.

Wat kosten isolatieplaten?

De vraag wat isolatieplaten eigenlijk kosten is niet zo eenvoudig om te beantwoorden. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren. De materiaalkeuze zal uiteraard het belangrijkste zijn voor het kopen van de isolatieplaten. Echter moet er ook gekeken worden naar onder ander de werkzaamheden die verricht moeten worden en de moeilijkheidsgraad van de klussen die er nodig zijn om je dak onder handen te nemen. Voor het isoleren van een hellend dak met isolatieplaten langs de binnenzijde kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 25 euro per m2. Als er oude dakbedekking verwijderd moet worden en als er nieuwe platen moeten worden aangelegd dan zal je toch wel moeten denken aan een prijs van 75 euro per m2. Indien je jouw zoldervloer wilt laten isoleren dan moet je ongeveer denken aan een prijs van 30 euro per m2.

Zoals we al wel hebben aangegeven is dit alleen maar een richtlijn voor de totale prijs. Uiteindelijk zal het volledig afhangen van de keuzes die je maakt voor het isoleren van jouw woning. Wij raden je aan om altijd even contact op te nemen met een specialist als je graag wat meer informatie wilt krijgen over de beste materiaalkeuze voor jouw dak. Wanneer je kiest voor een erkende aannemer kan je geld besparen door gebruik te maken van het verlaagde btw tarief. Het is namelijk zo dat je dan maar 6% btw betaalt in plaats van 21%. Zoals je wel begrijpt kan dit aanzienlijk wat geld besparen als je een grote klus wilt laten verrichten.

Kies jij voor isolatieplaten?

Door de vele voordelen is het echt geen verkeerd om te kiezen voor isolatieplaten voor bij jou op het dak. Wij raden je zeker aan om gebruik te maken van onze offertemogelijkheid. Onze offertemogelijkheid stelt je namelijk in staat om gelijk meer inzicht te krijgen in de kosten die je kunt verwachten voor het laten isoleren van jouw dak. Het kan natuurlijk altijd zijn dat je vragen hebt over het laten aanbrengen van de isolatieplaten. Mocht dit het geval zijn dan is het verstandig om even contact met ons op te nemen. Een van onze specialisten zal je zo snel mogelijk te woord staan om je verder te helpen.

Recent Content