Zoals je waarschijnlijk wel weet is het aanbrengen van dakisolatie een van de beste manieren waarop je in staat bent om jouw woning te verduurzamen. Kies je voor dakisolatie dan is het van cruciaal belang om goed te kijken naar de isolatiewaarde. Aangezien we zien dat hier nog altijd een hoop onduidelijkheid over bestaat hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie over de isolatiewaarde van jouw dakisolatie voor je onder elkaar gezet.
Welke isolatiewaarde is van belang?
Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende soorten isolatiewaarden te onderscheiden zijn. Ieder isolatiewaarde heeft een bepaalde functie. We hebben de belangrijkste soorten isolatiewaarden hieronder voor je uiteengezet om je toch enig inzicht te geven in waar je voor kunt kiezen:
- Lambdawaarde – dit is een van de belangrijkste waarden als het aankomt op het in kaart brengen van je dakisolatie. Deze waarde geeft aan hoeveel warmte een bepaald product geleidt. Het is belangrijk om te weten dat hoe lager de lambdawaarde van een isolatiemateriaal, hoe minder warmte er verloren gaat bij jou in huis. De lambdawaarde (symbool: λ) wordt uitgedrukt in W/mK. Glaswol staat bekend om de hoge lambdawaarde. Vocht speelt een belangrijke rol voor deze waarde. Het vochtige materiaal zal namelijk minder goed isoleren en zal dus ook een slechtere waarde hebben. In sommige gevallen zal zowel de droge als de natte waarde vermeld worden om het de klant net even wat makkelijker te maken.
- RD waarde – ook de RD waarde is erg belangrijk als het aankomt op de isolatie voor bij jou op het dak. Deze waarde geeft juist aan hoe goed een bepaald materiaal in staat is om thermische te isoleren. Hier wordt er altijd gekeken naar de dikte van het materiaal. Hoe hoger de waarde is hoe beter de thermische isolatie van dat betreffende materiaal zal zijn. Je kunt deze waarde berekenen door de dikte van het materiaal te delen door de lambdawaarde. Deze waarde is van belang om te zien hoe dik heet materiaal eigenlijk moet zijn wat je aanbrengt bij jou in huis. Daar komt bij dat deze waarde van belang is voor het verkrijgen van bepaalde soorten premies.
- RC waarde – de Rc-waarde geeft aan wat de totale isolatiewaarde van een bepaald constructiedeel is. Dit is dus echt iets anders dan de bovenstaande waarde. Je kunt dit berekenen door de totale warmte weerstand van het isolatiemateriaal op te tellen bij de warmte weerstand van de materialen die gebruikt zijn voor de constructie. Hier kan je dus bijvoorbeeld denken aan hout of aan steen. Bij de nieuwe woningen zal deze waarde nagenoeg altijd tussen de 4 en 6 liggen. belangrijk om te weten is dat een hogere waarde betekent dat er sprake is van een goede thermische isolatie.
- U waarde – Bij de U-waarde gaat het niet alleen om het soort isolatiemateriaal dat gebruikt is, maar ook om het type materiaal waarvan een bepaald constructiedeel gemaakt is. Met deze waarde is het mogelijk om af te leiden hoeveel warmte er eigenlijk uit een bepaald deel van de constructie wordt doorgelaten. Er is sprake van een goede thermische isolatie wanneer er sprake is van een lage U waarde, dit spreekt voor zich. In de EPB-eisen staat dat de maximaal toelaatbare U-waarde voor daken en plafonds 0.3 W/m²K mag bedragen. Wij raden je zeker aan om wat dikker te isoleren, dit maakt het namelijk mogelijk om aanzienlijk veel energie te besparen op jaarbasis.
- K waarde – dit is weer een ander soort waarde. Bij deze waarde gaat het om het aflezen van de globale isolatiewaarde van een bepaald gebouwd. Hoe lager deze waarde is, hoe minder warmte er kan ontsnappen. Dit houdt dus in dat de woning goed is geïsoleerd als er sprake is van een lage K waarde. Je kunt dit berekenen door de U waarden bij elkaar op te tellen en om hierbij rekening te houden met de vorm va het gebouw. Bij een open bebouwing zal er namelijk sneller sprake zijn van warmteverlies dan bij de andere soorten woningen zoals een appartement of een studio.
Het is over het algemeen zo dat je betere isolatiewaarden zal krijgen als je meer isolatiemateriaal aanbrengt bij jou op het dak. Dit is natuurlijk logisch, door een dikkere laag aan te brengen zorg je nu eenmaal voor een betere isolatie bij jou in de woning. Daar komt bij dat de kosten zullen dalen als je gelijk meer isolatiemateriaal aanbrengt bij jou in de woning. Dit maakt het echt een prima investering om te maken voor bij jou in huis.
Welke isolatiewaarde moet ik kiezen?
Het kiezen van een bepaalde isolatiewaarde is nog niet zo eenvoudig als je zou denken. Je kunt namelijk niet zomaar zeggen dat een bepaald isolatiemateriaal altijd zal zorgen voor een betere isolatie en dat het hierdoor altijd de beste keuze is om te maken. De beste keuze zal altijd afhankelijk zijn van verschillende isolatiewaarden die van toepassing zijn voor jouw woning. Bij een hellend dak zal je bijvoorbeeld andere eisen hebben dan bij een plat dak. Ook zal je persoonlijke voorkeur een belangrijke rol spelen bij het kiezen van het isolatiemateriaal voor bij jou p het dak. Het is daarom noodzakelijk om de voordelen en nadelen van bepaalde materialen tegen elkaar af te zetten. Het is in sommige gevallen mogelijk om goedkoper uit te zijn wanneer je kiest voor een aantal lager in plaats van een enkele laag.
Offerte voor jouw dakisolatie
Wil je jouw woning uitrusten met nieuwe dakisolatie dan raden wij je zeker aan om even een offerte aan te vragen middels onze site. Door zelf een offerte aan te vragen kun je namelijk in een oogopslag zien met welke kosten je rekening kunt houden. Dit zorgt ervoor dat je ten tijde van de klus niet meer voor verrassingen komt te staan. Mocht je bepaalde vragen hebben over het laten plaatsen van dakisolatie dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen voor wat meer informatie.