Dak isoleren zonder onderdak: info – prijzen en mogelijkheden


Als je graag jouw dak wil voorzien van dakisolatie dan is het in de meeste gevallen noodzakelijk om over een onderdak te beschikken. Dit komt voornamelijk door het feit dat het onderdak je dak zal beschermen tegen onder andere vocht en schade. Nu is het niet helemaal zo dat isoleren zonder onderdak helemaal niet kan. Aangezien wij deze onduidelijkheid willen ophelderen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Aan de hand van deze informatie weet je precies of isoleren zonder een onderdak eigenlijk wel mogelijk is.

Wat is een onderdak eigenlijk?

Voordat we ingaan op de vraag of je kunt isoleren zonder onderdak is het handig om eerst even te kijken naar de vraag wat een onderdak eigenlijk is. Zoals we al kort hebben vermeld is de functie van een onderdak om je dak te beschermen tegen vocht en schade. Je kunt een onderdak vinden in de vorm van speciale platen tot aan een onderdakfolie. Deze laatste wordt vaak gekozen doordat het super eenvoudig is om deze aan te brengen bij jou op het dak. Op het onderdak worden de latten geplaatst. Hierop zal natuurlijk wel de afwerking van het dak komen te liggen.

Hoe weet je of jij een onderdak hebt thuis? Het is het makkelijkste om dit te zien langs de binnenzijde van het dak. Als je de dakbedekking ziet (dus dakpannen of leien) dan heb je geen onderdak. Als je een folie ziet dan heb je wel een onderdak. Als er sprake is van folie die is beschadigd dan is het mogelijk noodzakelijk om een nieuw onderdak aan te laten leggen bij jou op het dak. Zonder een goed onderdak is je normale dak immers niet meer optimaal beschermd.

Wat te doen zonder onder onderdak

Zoals we al kort hebben vermeld is het mogelijk om te isoleren zonder dat je een onderdak hebt. Het is hiervoor echter wel noodzakelijk om een paar voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je aan de slag gaat. We hebben het wat makkelijker voor je gemaakt door de belangrijkste opties hieronder voor je op een rijtje te zetten. Dit geeft je meer inzicht in wat je precies kunt kiezen als je wel isolatie wilt hebben maar als je thuis geen onderdak hebt:

Een onderdak plaatsen van buitenaf

Het is mogelijk om een nieuw onderdak te plaatsen bij jou in huis. Dit zal in de meeste gevallen langs de buitenzijde van het dak gebeuren. Mocht je dakbedekking nog wel in prima staat verkeren dan is het mogelijk om de dakpannen terug te plaatsen als alles achter de rug is. Op die manier zal je er dus helemaal niets van zien. Mochten je dakpannen nu wel kapot zijn dan is het handig om deze gelijk even onder handen te nemen. Daar komt bij dat je ook van buitenaf kunt isoleren zonder dat er binnenruimte verloren zal gaan. Er wordt namelijk alleen maar naar buiten uitgebreid, niet naar binnen. Dit maakt het een prima optie om te kiezen.

Wat kost het plaatsen?

Bij het plaatsen van een onderdak is het nodig om een dakwerker in te schakelen. Over het algemeen zal je voor het plaatsen van een nieuw onderdak toch wel moeten denken aan een prijs van 10 euro per vierkante meter. Hier komen de kosten bij die nodig zijn voor het verwijderen en het terugplaatsen van de dakbedekking. Dit is al zo’n 35 euro per vierkante meter. De prijs voor de nieuwe dakbedekking zal echt volledig afhankelijk zijn van wat je wilt hebben voor bij jou in huis. Zo zal je voor keramische dakpannen toch wel moeten denken aan een prijs van 45 euro per vierkante meter. Wil je kleitegels dan zal je toch al snel 80 euro kwijt zijn per vierkante meter.

Een onderdak langs binnen aanbrengen

De tweede mogelijkheid is om een onderdak langs binnen aan te brengen. Zoals je wel begrijpt is het bij deze optie niet noodzakelijk om de oude dakbedekking te verwijderen. Het is hierbij noodzakelijk om een waterdichte laag aan te brengen langs de binnenzijde. Deze zal uitkomen in de goot. De goot wordt vervolgens verbonden met een afvoerbuis. Vervolgens wordt de isolatie van het dak langs de binnenzijde van het onderdak geplaatst zodat er geen vocht meer in kan komen. Deze optie is over het algemeen een stuk goedkoper om te kiezen. Toch is het niet altijd handig om te kiezen voor deze mogelijkheid. Bij een houten dakconstructie zal je namelijk nog steeds in aanraking komen met vocht. Hierdoor krijg je meer kans op schimmels, niet waar je op zit te wachten waarschijnlijk.

Vochtwerende isolatieplaten

Het is vandaag de dag ook mogelijk om te kiezen voor speciale vochtwerende isolatieplaten. Deze platen zijn in staat om hun isolatiewaarde te behouden als ze in contact komen met vocht of met water. En huis zonder onderdak is dus echt geschikt voor deze platen, je zal nu eenmaal sporadisch te maken krijgen met water op het isolatiemateriaal. Als de dakpannen vochtig zijn langs de binnenzijde dan is het echter toch handig om een onderdak aan te brengen. Deze methode is alleen handig als je van plan bent om op de korte termijn ook je dak te vernieuwen. Dit komt voornamelijk door het feit dat de constructie van het dak in contact zal blijven met vocht. Dit kan ervoor zorgen dat het hout begint te rotten. Uiteraard zitten hier wel wat meer kosten aan verbonden.

Zoldervloer isoleren

De laatste mogelijkheid is om ervoor te kiezen om je zoldervloer te isoleren. Deze optie is geschikt als je een zolder hebt die je niet wilt gebruiken als verwarmde ruimte maar waar je wel graag weer spullen op wilt bewaren. Door het isoleren van de zoldervloer zal je veel minder geld kwijt zijn, dit komt door het feit dat het volume op het dak kleiner is en dat de plaatsing echt aanzienlijk minder tijd in beslag zal nemen. Het is later alsnog mogelijk om een onderdak aan te laten brengen als je dit graag wilt.

Het is toch echt handig om een onderdak aan te laten brengen bij jou dak. Als je namelijk een dak hebt zonder een onderdak dan zal je voor vervelende gevolgen kunnen komen te staan. Het is mogelijk dat je dak schade ondervindt door de harde wind. Ook kan vocht in de gaten terecht komen, dit kan weer zorgen voor houtrot. Zoals je wel begrijpt is dit niet waar je op zit te wachten, dit kan zelfs hogere kosten met zich meebrengen. Heb je dus nog geen onderdak dan is het handig om dit wel te overwegen.

Offerte voor jouw dakisolatie

Zoals je kunt zien is het dus wel mogelijk om te isoleren zonder dat je over een onderdak beschikt. Mocht je graag jouw dak onder handen willen laten nemen dan is het geen verkeerd idee om gebruik te maken van onze offertemogelijkheid. Door een offerte aan te vragen zal je namelijk precies kunnen zien aan welke kosten je kunt denken voor bij jou thuis. Op die manier zal je nooit meer voor vervelende verrassingen komen te staan bij het uit handen geven van deze klus.

Recent Content