Koud dak: opbouw en nadelen


Zoals je wellicht al wel weet is het mogelijk om een plat dak op verschillende manieren van dakisolatie te voorzien. Een van de mogelijkheden is om te kiezen van een koud dak. Wat veel mensen niet weten is dat er echter toch een paar nadelen zitten aan een koud dak. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet als het aankomt op een koud dak.

De opbouw van een koud dak

Laten we eerst eens kijken naar de opbouw van een koud dak. Het is een vrij eenvoudige opbouw. Op het plafond komt een speciaal dampscherm te liggen. Dit is een scherm wat het isolatiemateriaal zal beschermen tegen eventueel vocht. Deze laag komt op de warme zijde van de isolatielaag te liggen. De volgende laag is vaak gelijk het isolatiemateriaal wat je kiest voor jouw woning. Hierbij zal er voornamelijk gekozen worden voor glaswol of voor rotswol. Op de isolatiematerialen komen vervolgens twee verschillende lagen te liggen. Dit zijn de bovenste laag van de dakconstructie en de dakbedekking zelf.

Het verschil met een warm dak

Er zijn verschillende manieren waarop een warm dak verschilt van een koud dak. Het voornaamste verschil zit hem in de plaats van de isolatie. Bij een koud dak zal het isolatiemateriaal namelijk onder het dakbeschot liggen. Dit is bij een warm dak anders, hier ligt deze namelijk boven deze laag. Boven de laag ligt vervolgens de dakbedekking. Nu de constructie van het dak bij een warm dak ook wordt beschermd zal er minder snel sprake zijn van wisselingen van de temperatuur. Dit brengt met zich mee dat deze keuze vaak verkozen wordt boven de koude daken. Het is altijd verstandig om advies te vragen bij een professional als je hier graag wat meer over te weten wilt komen.
Overigens raden wij je ook aan om gebruik te maken van de offertemogelijkheid. Middels een offerte zal het echt een stuk eenvoudiger zijn om te zien wat voor kosten je kunt verwachten. Op die manier krijg je een volledig inzicht bij de prijs die je moet betalen voor jouw woning.

Nadelen van een koud dak

Er zijn verschillende nadelen die je zal ondervinden wanneer je kiest voor een koud dak. Een van de grootste nadelen is het feit dat de constructie van het dak bij een koud dak niet beschermd zal zijn. Zoals we al even kort hebben vermeld brengt dit met zich mee dat je sneller te maken zal hebben met schommelingen van de temperatuur. Dit kan met zich meebrengen dat de constructie van het dak zal gaan krimpen of uiteenzetten. Hierdoor kan je last krijgen van kleine scheutjes. Ook is het zo dat het met een koud dak erg lastig is om te zorgen voor de juiste ventilatie. Dit kan zorgen voor problemen met de vorming van condens. Hierdoor zou je last kunnen krijgen van houtrot in huis.

Daar komt bij dat het plaatsen vaneen dampscherm boven het platform voor verschillende risico’s kan zorgen. Als je het plafond opnieuw gaat afwerken dan is het mogelijk dat de nieuwe damp remmende laag beschadigd kan raken. Dit kan ervoor zorgen dat deze het ut zal verliezen. Dit maakt het plaatsen van een koud dak dus niet de beste optie voor bij jou in huis. Mocht je nu geen warm dak kunnen realiseren dan is het natuurlijk altijd nog mogelijk om te kiezen voor een koud dak. Het is altijd beter dan helemaal niets aan isolatie in huis.

Recent Content