Koudebruggen voorkomen bij dakisolatie: tips en info


Wanneer je ervoor kiest om dakisolatie aan te leggen bij jou op het dak dan is het mogelijk dat je te maken krijgt met koudebruggen. Koudebruggen zijn plekken in de constructie van een gebouw waarbij er warmteoverdracht plaatsvindt in- of tussen constructiematerialen. Deze plekken zullen voornamelijk vorkomen op de plekken in de constructie waarin er sprake is van een onderbreking van de isolatiemantel. Het bouwmateriaal zelf zal hierdoor gaan werken als een soort brug voor het verplaatsen van de warmte. Is het winter dan kunnen deze bruggen zorgen voor verlies van warmte. Tijd om je hier wat meer over te alten zien!

De ontwikkeling van koudebruggen

Zoals we al even kort hebben vermeld zullen de koudebruggen in de meeste gevallen op vaste plekken ontstaan. Dit zijn met name de plekken waarin er sprake is van onderbreking van het isolatiemateriaal. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de ruimte tussen de kepers waar het isolatiemateriaal niet volledig kan aansluiten. Echter kan het ook gaan om bepaalde aansluitingen bij de muur. Bij de verkeerd geplaatste draagvloeren is het ook mogelijk dat er bepaalde koudebruggen komen.

De nadelen van koudebruggen

Het is belangrijk om koudebruggen echt zo goed mogelijk te voorkomen. Wanneer je namelijk te maken hebt met koudebruggen zal je veel meer kans hebben op warmteverlies bij jou in de woning. Dit warmteverlies zorgt ervoor dat je meer verbruikt zonder dat je hier profijt uit haalt. Het blijkt dat de warmte die verloren gaat door de koudebruggen kan leiden tot een verlies van wel 20% extra. De warme lucht zal vervolgens condenseren. Dit kan zorgen voor schimmelplekken in huis. Ook kan het schade aanbrengen aan de onderliggende constructie van het dak. Je wilt dit dus echt voorkomen, dit zijn namelijk problemen die je liever niet wilt hebben voor bij jou in de woning.

Het voorkomen van koudebruggen

Je doet er dus verstandig aan om de koudebruggen altijd te voorkomen bij jou in huis. Het belangrijkste wat je kunt doen om het risico op koudebruggen te voorkomen is door ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal in staat is om op de juiste manier af te sluiten. Het is mogelijk om de zachte isolatiematerialen iets groter uit te snijden. Deze kunnen vervolgens samendrukken, heirdoor zal je te maken hebben met een volledige aansluiting. Het is verstandig om isolatietape te gebruiken om alle naden af te sluiten. Mocht je een dampscherm willen ophangen dan is dit een verstandige keuze. Het is daarnaast mogelijk om de leidingspouw te onderzoeken wanneer je van plan bent om nieuwe leidingen aan te leggen bij jou in huis. Deze kun je vervolgens voorzien van isolatie om de koudebruggen te voorkomen.

Koudebruggen voorkomen bij ontwerpfase

Als er sprake is van de ontwerpfase van een bepaald pand dan is het noodzakelijk om van tevoren al goed rekening te houden met eventueel bouwknopen. Zo is het bijvoorbeeld aan de architect en ingenieur om bij het ontwerpen van een draagvloer reeds te bepalen dat deze niet tot aan het spouwblad gestort mag worden. Dit kan het soms wat minder creatief maken, echter is het noodzakelijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Door er op tijd bij te zijn ben je namelijk in staat om veel geld te besparen. De koudebruggen kunnen later eigenlijk maar lastig hersteld worden. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Om ervoor te zorgen dat er zo’n laag mogelijke kans bestaat op het intreden van koudebruggen is het om een goede aannemer in te schakelen. De werkzaamheden van een aannemer maken het echt een stuk eenvoudiger om de klus op de juiste manier te klaren.

Offerte voor jouw dakisolatie

Wil je jouw dak voorzien van dakisolatie dan is het verstandig om onze site hiervoor te gebruiken. Wij bieden je namelijk de mogelijkheid om verschillende offertes aan te vragen. Middels de offertemogelijkheid ben je in staat om in een keer in kaart te brengen welke kosten je kunt verwachten voor het isoleren van je woning. Doordat je met dakisolatie in staat bent om aanzienlijk veel geld op je energiekosten te besparen is het een van de beste investeringen die je maar kunt maken in de woning.

Recent Content