Na isoleren dak: Hellend dak vs. Plat dak Na-isoleren (Methodes en Prijzen)


Als het aankomt op het isoleren van een dak zijn er ontzettend veel mogelijkheden om voor te kiezen. Een van de opties is om te kiezen voor het na isoleren. Het na isoleren houdt in dat je een bestaand dak voorziet van net even wat meer isolatie. Dit kan omdat er nog geen isolatie is aangebracht, maar het kan ook zijn dat de huidige isolatie niet meer aan de normen voldoet. Mocht je meer te weten willen komen over het na isoleren dan heb je geluk, in dit artikel hebben we de belangrijkste informatie namelijk voor je op een rijtje gezet.

Redenen om dak na te isoleren

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om je dak na te isoleren. De nieuwe daken worden nagenoeg altijd gebouwd met isolatie die voldoet aan de nieuwe isolatienormen. Echter is dit met bestaande daken natuurlijk niet altijd het geval. Door te kiezen voor isolatie kan je verschillende voordelen ondervinden. Deze kan je hieronder eenvoudig terugvinden.

  • Je kunt veel geld besparen – het grootste voordeel is natuurlijk het feit dat je veel geld kunt besparen op je energiekosten. Het blijkt dat deze besparing tot wel 30% kan oplopen met de juiste isolatie voor jouw dak. Daar komt ook nog eens bij dat het een stuk beter is voor het milieu. Het is een investering die zich door de bespaarde kosten al snel terug zal verdienen.
  • Je krijgt een beter wooncomfort – een ander voordeel is dat het wooncomfort bij jou in huis aanzienlijk zal toenemen. Wanneer er bij een dak sprake is van een goede isolatie zal het binnenklimaat veel prettiger worden dan voorheen. Dit zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten wordt gehouden en dat de kou in de winter juist ook weer buiten zal blijven. Dit zorgt voor een constante temperatuur bij jou in huis.
  • Je krijgt een betere waarde van de woning – de derde reden om ervoor te kiezen om een dak na te isoleren is het feit dat het zal zorgen voor een aanzienlijk hogere waarde van de woning. Dit heeft te maken met het feit dat jouw woning zal zijn voorzien van een hogere EPC score. Dit brengt met zich mee dat je meer krijgt bij de verkoop.
  • Het isoleren is verplicht – de laatste reden is het feit dat vanaf 2020 dakisolatie verplicht wordt. Dit geldt niet alleen voor de reguliere koopwoningen, maar ook voor de huurwoningen. Dit is van toepassing op alle woningen die voor 2016 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Hiervoor is het van belang om een minimale RD waarde te hebben voor de isolatie.

Een hellend dak isoleren langs binnen

Mocht je nu een hellend dak thuis hebben dan is het mogelijk om voor verschillende installatiemethodes te kiezen. Deze methodes houden in dat de isolatie op een specifieke manier wordt geplaatst bij jou thuis. Het is bij het isoleren langs binnen zo dat er binnen een isolatiemateriaal op de muur wordt vastgemaakt. Hiervoor wordt er onder andere gebruik gemaakt van de onderstaande materialen:

  • Minerale wol – de meest voor de hand liggende optie is om te kiezen voor isolatie wol, ook wel minerale wol. Hierbij wordt er in de meeste gevallen gekozen voor rotswol of voor glaswol. Deze isolatie wol zal tussen de kepers worden geplaatst. Het is vaak noodzakelijk om een dampscherm om te hangen. Dit scherm zal ervoor zorgen dat vocht niet in het isolatiemateriaal kan komen. Mocht de bestaande isolatie nu teveel ruimte innemen waardoor de kepers niet meer diep genoeg zijn om extra isolatie te plaatsen dan is het mogelijk om de kepers op te hogen. Het is ook mogelijk om een nieuw frame te laten plaatsen.
  • Isolatieplaten – naast de bovenstaande materiaalkeuze is het ook mogelijk om te gaan voor de isolatieplaten. Dit zijn platen die in de meeste gevallen gemaakt zijn van PIR of PUR. Deze kunnen tegen de kepers bij jou in huis aan worden geschroefd. Het voordeel ten opzichte van isolatie wol is het feit dat het niet meer nodig is om heel dik te isoleren. De meeste isolatieplaten zullen al zijn voorzien van een dampscherm. Wanneer deze worden aangebracht zal je dus altijd al een dampdichte afwerking kunnen hebben. Van belang om te weten is wel dat er bepaalde naden of kieren achter kunnen blijven. Deze moeten worden afgeplakt of worden opgevuld om zo toch nog de juiste isolatie te kunnen bieden.
  • Gespoten isolatie – de laatste mogelijkheid is om te gaan voor gespoten isolatie. Met gespoten isolatie zal er aan de slag worden gegaan met gespoten PUR. Dit zal worden aangebracht tussen de balken. Echte kan het ook rechtstreeks tegen de pannen aan worden gespoten. Een voordeel van de gespoten isolatie is het feit dat het ervoor kan zorgen data er een naadloze isolatie laag zal ontstaan. Hierdoor krijg je niet meer te maken met kiertjes. Ook is het extra goed bestand tegen koudebruggen. Het nadeel is wel weer dat dit materiaal veel minder goed is voor het milieu dan de bovenstaande opties.

Een hellend dak na isoleren langs buiten

Mocht je thuis geen onderdak hebben dan is het helaas niet mogelijk om te isoleren. Hierbij zal je nagenoeg altijd uitkomen bij de isolatie langs buiten. Het onderdak zal een beschermende laag aanbrengen tussen de dakbedekking en de isolatie. Zonder onderdak is het risico aanwezig dat er water naar binnen zal sijpelen. Dit kan ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal wordt aangepast. Voor het isoleren van een dak langs buiten is het mogelijk om te kiezen voor de twee onderstaande manieren:

  • Een sarkingdak – de eerste optie is om te kiezen voor een sarkindak. Bij deze methode zullen er isolatieplaten op de buitenzijde van de draagconstructie worden geplaatst. Een groot voordeel hiervan is dat er sprake zal zijn van een ononderbroken isolatieschil. Dit zorgt ervoor dat je geen last meer zult hebben van koudebruggen bij jou in huis. Als alles langs de buitenkant van de woning gebeurd zal je niet meer te maken krijgen met ruimteverlies in de woning zelf. Dit is bij het isoleren langs binnen weer wel aan de orde. Het nadeel is wel dat de volledige dakbedekking verwijderd moet worden zodat alleen de kepers te zien zijn. mocht je deze toch al willen vervangen dan komt dit mooi van pas.
  • Dak elementen – het is ook mogelijk om te kiezen voor de speciale dak elementen. Deze dak elementen zijn op maat gemaakte panelen waarin de isolatie ook verwerkt zit. Ook vind je hierin de kepers en het onderdak. Dit zorgt ervoor dat de hele hoogte van het dak bedekt zal worden. Er worden speciale gordingen geplaatst en alles wordt op elkaar gemaakt. Dit maakt het een volledig dichte behuizing bij jou op het dak. Er zal na afloop wel een nieuwe laag dakbedekking moeten worden gemaakt.

Een plat dak isoleren

Als je een plat dak hebt dan zullen er net even iets andere methodes van toepassing zijn voor het isoleren van jouw woning. Dit spreekt voor zich, de opbouw van het dak is nu eenmaal anders. Ook voor de mensen met een plat dak hebben we het wat eenvoudiger gemaakt door de diverse methodes hieronder voor je op een elkaar op een rijtje te zetten:

  • Een warm dak – de eerste optie is om te kiezen voor een warm dak. De isolatie zal hierbij op de draagvloer komen te liggen, dit is dus onder de dak dichting. Dit zorgt ervoor dat de constructie ook gelijk van bescherming voorzien zal zijn. Hierdoor zal deze met de woning zelf worden opgewarmd. De constructie van het dak is hierdoor beter bestand tegen wisselingen van de temperatuur. Dit brengt met zich mee dat je niet meer zo snel te maken krijgt met scheurtjes in de dakbedekking. Bij bestaande platte daken kan je de bestaande dakbedekking verwijderen of een nieuw warm dak op de bestaande dakbedekking plaatsen. Hierdoor zal de oude dakbedekking werken als een soort dampscherm.
  • Een omgekeerd dak – een speciale versie van een warm dak is het omgekeerde dak. Bij een dergelijk dak zal de isolatie op de bestaande dakbedekking worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat deze ook weer beschermd zal zijn. Op de laag van de isolatie komt vervolgens een speciale laag met ballast, dit is vaak een rij met tegels of grind. Door deze laag zal het isolatiemateriaal goed blijven liggen en zal het dak beschermd zijn tegen schommelingen van de temperatuur. Van belang om te weten is dat deze optie wel duurder is dan een warm dak. Een voordeel is echter dat je de huidige dakbedekking wel weer kunt behouden.

Wij raden je zeker aan om dakisolatie te overwegen als je ervoor wilt zorgen dat je aanzienlijk veel geld kunt besparen op je totale energiekosten. Middels deze site is het mogelijk om een offerte aan te vragen. Dankzij een offerte kan je gelijk zien welke kosten je kunt verwachten indien je ervoor kiest om jouw dak te laten isoleren. Op die manier zal je niet meer voor verrassingen komen te staan.

Recent Content