Omgekeerd dak: Informatie, voor- en nadelen en Kostprijs


Het is mogelijk om jouw platte dak te isoleren. Voor het isoleren van een plat dak kan er gekozen worden voor verschillende isolatiemogelijkheden. Een vaan de beste opties is om te kiezen voor een omgekeerd dak. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het realiseren van een omgekeerd dak. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Dankzij deze info weet je precies wat je kunt verwachten.

Wat is een omgekeerd dak eigenlijk?

Voordat we gaan kijken naar de prijs van een omgekeerd dak is het van belang om eerst even te kijken naar wat een omgekeerd dak precies is. Een omgekeerd dak kan gezien worden als een van de methodes om een plat dak te isoleren. Dit maakt het een andere methode dan een warm of een koud dak. Je kunt een omgekeerd dak zien als een speciaal soort warm dak. Het verschil zit hem in de manier waarop het geplaatst wordt. Bij een omgekeerd dak zal de isolatie namelijk op de bestaande dakbedekking geplaatst worden n plaats van eronder. De dakbedekking werkt hierdoor als een soort waterdichte afdeklaag om het isolatiemateriaal te beschermen.

Vaak zal de isolatielaag worden afgeschermd met een speciale laag die bestaat uit grind of tegels. Deze laag zorgt ervoor dat alles goed op zijn plaats zal blijven liggen. Het zorgt er ook nog eens voor dat het dak niet meer zoveel schade zal ondervinden bij een zware bui of bij erg warm weer. De isolatielaag moet zelf bestand zijn tegen regen. Als dit niet het geval is dan kan het isolatiemateriaal de isolatiewaarde verliezen. Er is eigenlijk maar een materiaal wat er gekozen wordt voor het realiseren van een omgekeerd dak. Dit zijn de XPS platen. De meeste mensen kiezen voor een omgekeerd dak als het gaat om het volledig renoveren van het dak. Dit komt voornamelijk door het feit dat de dak afdichting vervangen kan worden als deze kapot is. Als deze het nog goed doet dan hoeft dit natuurlijk weer niet.

Wat kost een omgekeerd dak?

Het is bij een omgekeerd dak niet nodig om nieuwe dakbedekking aan te brengen. Dit brengt met zich mee dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan bij het realiseren van een warm dak. De totale prijs die je betaalt voor jouw omgekeerd dak zal afhankelijk zijn van een aantal verschillende factoren. Hier kan je denken aan de moeilijkheidsgraad, maar ook aan het oppervlakte of aan het gekozen materiaal voor de isolatie. De prijzen van de XPS platen liggen bij de 12 euro per vierkante meter. Deze kosten lopen op als je dikkere platen wilt hebben. Wanneer je ervoor kiest om een specialist in te schakelen dan zal je in de meeste gevallen toch wel moeten denken aan een totale prijs van 50 euro per vierkante meter. Het is wel weer mogelijk om gebruik te maken van verschillende soorten premies. Dit maakt het mogelijk om de kosten aanzienlijk te drukken.

Voordelen van een omgekeerd dak

Er zijn verschillende voordelen die je zal ondervinden wanneer je kiest voor een omgekeerd dak. Over het algemeen ligt de prijs van een omgekeerd dak lager dan de andere soorten daken. Daar komt bij dat het realiseren van een omgekeerd dak een zeer eenvoudige manier is om jouw woning van isolatie te voorzien. Als de weersomstandigheden niet goed zijn is het mogelijk om ook isolatieplaten te plaatsen. Een ander voordeel is het feit dat je geen dampscherm nodig zal hebben doordat de isolatie zelf al is voorzien van een waterdichte laag. Daar komt bij dat het ook nog eens zo is dat het risico op condensatie aanzienlijk kleiner is dan bij een koud dak.

Offerte voor omgekeerd dak

Wil je na het lezen van dit artikel zelf kiezen voor een omgekeerd dak voor jouw platte dak dan is het handig om gebruik te maken van de offertemogelijkheid. Het aanvragen van een offerte brengt namelijk met zich mee dat je precies kunt zien welke kosten je kunt verwachten voor de klus. Mocht je bepaalde vragen hebben over het uitbesteden dan deze klus dan is het altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen, we staan namelijk klaar om je verder te helpen.

Recent Content