Plat dak isoleren: Soorten isolatie voor platte daken en opbouw


Heb je thuis een plat dak dan is het geen verkeerd idee om te overwegen om deze te isoleren. Het isoleren van een dak kan er namelijk voor zorgen dat je aanzienlijk veel geld zal besparen op de totale energiekosten die je jaarlijks maakt. Mocht je meer te weten willen komen over het isoleren van een plat dak dan is het handig om dit artikel even door te nemen, we hebben namelijk de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Lees meer over Dakisolatie plaatsen: methodes, materialen, prijzen & premies

De isolatiemethode voor een plat dak

Om ervoor te zorgen dat een plat dat op de juiste manier van isolatie wordt voorzien is het van belang om op de eerste plaats te kijken naar de dakopbouw. Het is op dit moment mogelijk om voor een drietal verschillende methodes te kiezen. De methode die je kiest zal volledig afhankelijk zijn van de dakconstructie van jouw huis en van de vrije ruimte die er beschikbaar is. De drie verschillende mogelijkheden zijn het koud dak, een warm plat dak en een omgekeerd dak. Hieronder hebben we de mogelijkheden uiteengezet:

Een koud plat dak

Bij deze methode wordt het plat dak geïsoleerd langs de binnenzijde waardoor de draagconstructie met de waterbestendige laag niet wordt opgewarmd. Dit betekent dat warmte uit de woning zelf geen invloed meer zal hebben op het dak zelf. We zien dat deze optie voornamelijk wordt gekozen door de mensen die een bestaand plat dak hebben of ie een aanbouw willen realiseren maar die hiervoor maar een relatief beperkte hoogte hebben. Het reaisliseren van een plat dak wordt afgeraden omdat je hiermee te maken kunt krijgen met temperatuurschommelingen. Dit kan als gevolg hebben dat de dakafwerking gaat uitzettend en dat het gaat krimpen. Dit kan leiden tot scheurtje in het dak.

Bij een koud dak kan de isolatie het vocht uit de kamer opnemen. Dit kan zorgen voor een slechtere isolatiewaarde en voor problemen met vocht. Op de lange termijn kan dit vocht ervoor zorgen dat de onderliggende dakconstructie zal worden aangetast. Bij het isoleren van een koud dak is het belangrijk om daarom altijd een dampscherm te plaatsen. Probeer te werken met opbouwverlichting zodat je het dampscherm niet moet onderbreken wat wel het geval is bij de inbouwspots. Vaak wordt er gekozen voor glaswol of voor rotswol. Beide wollen zijn aan te merken als een minerale wol die zowel isoleren als geluidsdicht zijn.

Een warm plat dak

In tegenstelling tot een koud dak is er bij een warm plat dak wel sprake van isolatie aan de draagconstructie. Door de dakisolatie aan de buitenzijde van het dak aan te brengen zal er optimaal gezorgd kunnen worden voor de isolatie. Dit wordt gedaan door het aan te brengen in de isolatieschol. Op de isolatie zal een afdekking of waterbestendige laag worden aangebracht. Hier kun je denken aan bijvoorbeeld EPDM of aan rubber. Deze methode van isolatie is het over het algemeen het beste nu je hierbij veel minder kans hebt op onder andere scheurtjes of barstjes. Ook zal het dak gaan fungeren als een soort buffer. De constructie zal de warmte opslaan en deze in de avond geleidelijke afgeven. Dit is een stuk beter dan bij de koude platte daken.

Bij deze methode zal er in de meeste gevallen gekozen worden voor de XPS platen. Dit zijn harde geëxtrudeerde polystyreenplaten zijn gemaakt van restproducten uit aardolie. Deze zijn voorzien van een gesloten celstructuur en zijn echt ontzettend druk vast. Het is als alternatief ook mogelijk om te kiezen voor de PIR platen. De polyisocyanaat-isolatieplaat is een soort voorloper van de PUR plaat. De PUR plaat heeft slechte brand technische eigenschappen, de PIR plaat heeft dit echter niet. Deze platen zijn eigenlijk altijd bekleed met een speciale waterafstotende laag. Dit zorgt ervoor dat alleen de naden nog even moet worden afgewerkt door onze mensen.

Een omgekeerd plat dak

De laatste mogelijkheid is om te kiezen voor een omgekeerd plat dak. Bij deze methode zal er op de waterafstotende laag een isolatielaag worden aangebracht. Dit brengt met zich mee dat ook deze beschermd zal zijn in de isolatieschil. Deze laag kan meestal bestaan uit grind of hout om de onderliggende isolatielaag te beschermen. We zien dat deze methode voornamelijk wordt gebruikt bij de dakterrassen, maar ook bij de balkons of platte daken waar vaak op wordt gelopen. Het voordeel is natuurlijk de drukbestendigheid en de weerbestendigheid. Vaal zal er worden gekozen voor de XPS platen. Uiteraard staan onze specialisten altijd voor je klaar om je meer informatie te verschaffen over de beste optie die gekozen kan worden voor jouw dak. Door vandaag nog een offerte aan te vragen weet je binnen no time aan wat voor kosten je zal moeten denken.

Recent Content