Subsidies en premies voor dakisolatie


Er zijn de laatste tijd steeds meer mensen die ervoor kiezen om dakisolatie aan te laten brengen bij hen in huis. Dit is natuurlijk niet zo raar, door te kiezen voor dakisolatie kan je namelijk aanzienlijk veel geld besparen. Dankzij deze besparing zal je in staat zijn om je energiekosten aanzienlijk lager uit te laten vallen. Wist je dat je voor het plaatsen van dakisolatie bij jou in huis aanzienlijk veel geld kunt besparen door middel van verschillende premies en subsidies? Wil je hier wat meer over te weten komen dan is het handig om snel verder te lezen, in dit artikel komt het namelijk allemaal aan de orde.

Netbeheerder premie voor dakisolatie

Een van de beste opties is om gebruik te maken van de speciale netbeheerder premie. Deze kan zowel gebruikt worden voor de geplaatste dakisolatie dooreen geregistreerde aannemer in Vlaanderen als voor een dakisolatie door Fluvius. Wanneer je de plaatsing zelf onder handen neemt zal de premie lager uitvallen dan wanneer je het laat doen door een aannemer. Ook zal het isoleren van de zoldervloer in aanmerking komen. De eis hiervoor is alleen wel dat er geen verwarmde woonvertrekken op de zolder aanwezig is. Hier moet je rekening houden met het feit dat de vergoeding alleen geld voor de dakisolatie of voor de vloerisolatie, je kunt het helaas niet voor beide gebruiken. Hoeveel geld je krijgt hangt af van de datum of je eindfactuur. Je kunt via internet eenvoudig terugvinden hoeveel dit precies is. Voor personen die recht hebben op sociale maximumtarieven voor gas en elektriciteit (de zogenaamde beschermde afnemers) gelden de volgende bedragen: € 10,50/m² bij plaatsing door een aannemer en € 5,25/m² bij zelfplaatsing.

Wil je hier nu zelf gebruik van maken dan is het echt verstandig om je hier goed over te laten informeren. Aangezien het je in staat stelt om aardig wat geld te besparen is het zeker een goede optie om te overwegen. Er zijn in sommige steden en gemeentes bijkomende premies die je kunt krijgen op deze premie. Dit is met name zo voor de mensen die kiezen voor de speciale milieuvriendelijke dakisolatie zoals bijvoorbeeld hennep of schapenwol. Voor het aanvragen kan je de aanvraagformulieren downloaden via de website van je netbeheerder. Deze kun je vervolgens via de post opsturen om je aanvraag door te laten voeren. Weet wel dat he aanvragen en het uitbetalen ruim 6 maanden kan duren. Per jaar is het mogelijk om een keer een aanvraagdossier op te sturen.

Het verlaagde BTW tarief

Het is voor het aanbrengen van dakisolatie ook mogelijk om gebruik te maken van het verlaagde BTW tarief. Dit is van toepassing op de mensen die bepaalde isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren in een privé woning die ouder is dan 10 jaar. Voor deze mensne is het mogelijk om maar 6% te betalen voor de BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Zoals je wel begrijpt kan dit ervoor zorgen dat je aanzienlijk veel gld kan besparen op het laten plaatsen de nieuwe isolatie voor bij jou op het dak. Houd er rekening mee dat volgens de Vlaamse dakisolatienorm alle Vlaamse daken in 2020 geïsoleerd moeten zijn. Als dit niet het geval is dan kan je strafpunten krijgen.

De overkoepelende renovatiepremie

Naast de bovenstaande methodes ben je in staat om veel geld te besparen met behulp van de overkoepelende renovatiepremie. Deze premie krijg je niet zomaar, je moet namelijk voldoende aan de voorwaarde dat je naast het werken aan het dak ook werk verricht aan de constructie van het dak zelf. De premie is totaal 20% of 30% van de goedgekeurde facturen. Hiervoor is het wel van belang dat de facturen minimaal 2500 euro bedragen. Er zijn nog een aantal bijkomende voorwaarden. Zo mag je geen studentenkamers opgegeven. Ook moet de woning mimimaal 30 jaar oud zijn en mogen de facturen niet meer dan 2 jaar oud zijn. Voor het downloaden van de documenten voor het aanvragen van deze premie is het mogelijk om een kijkje te nemen bij wonenvlaanderen.be. Hier kan je ook gelijk nog veel meer informatie vinden over deze bijzondere premie.

De totaalrenovatiebonus

Mocht je binnen een periode van 5 jaar in drie of meer energiebesparende maatregelen hebben geïnvesteerd dan is het mogelijk om gebruik te maken van de totaalrenovatiebonus. Deze geldt voor de volgende maatregelen: Dak- of zoldervloerisolatie, buitenmuurisolatie, spouwmuurisolatie, vloer- of kelderisolatie, nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Wel is er een belangrijke voorwaarde, dit is dat de eindfactuur van de klus niet ouder mag zijn dan januari 2017. De hoeveelheid geld die je krijgt voor de premie is afhankelijk van het aantal investeringen wat je hebt gemaakt voor bij jou in huis. Het spreekt voor zich dat het beter is om meer investeringen te hebben voor de woning.

Belastingvermindering – niet meer van toepassing

Vroeger was het mogelijk om belastingvermindering te krijgen voor de totale kosten die je kwijt was voor de dakisolatie, het ging hier om ruim 30%. Echter is het vandaag de dag niet meer mogelijk om dit toe te passen. Deze regeling is namelijk in 2017 afgeschaft door de federale overheid. Heb je voor die tijd al gebruik gemaakt van deze regeling dan hoef je je natuurlijk nergens zorgen over te maken, het is nu eenmaal niet zo dat hij met terugwerkende kracht wordt teruggedraaid.
Je ziet wel dat er verschillende manieren zijn waarop je aanzienlijk wat geld kunt besparen bij het plaatsen van dakisolatie bij jou in huis. Dit brengt met zich mee dat het mogelijk is om op een zeer voordelige manier jouw woning te voorzien van de juiste duurzame materialen. Wij staan voor je klaar als het aankomt op het professioneel aanbrengen van deze verschillende soorten dakisolatie. Door te kiezen voor onze specialisten zal ook jij duurzaam kunnen leven. Vraag vandaag nog een offerte aan om er gelijk achter te komen aan wat voor kosten je zal moeten denken voor het plaatsen van dakisolatie.

Recent Content