Prijs dakisolatie: Laten plaatsen of zelf doen? Bereken het hier.


Wil je aanzienlijk wat geld besparen op je energiekosten dan kan het verstandig zijn om je huis duurzaam te maken. Een van de beste dingen die je kunt doen is het isoleren van je dak. Nu zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Aangezien het niet voor iedereen duidelijk is hoeveel deze klus precies kost hebben we in dit artikel het belangrijkste voor je op een rijtje gezet. Na het lezen van dit artikel zal je in ieder geval niet meer voor verrassingen komen te staan. Lees ook Dakisolatie? Laat je dak isoleren

Prijs voor dakisolatie plaatsen

Zoals we al kort hebben vermeld zijn er verschillende manieren waarop je in staat bent om jouw dak te isoleren. De meeste mogelijkheid is om het dak langs binnen te isoleren. Hiermee hoeft er dus niet aan het dak zelf gewerkt te worden. Dit is over het algemeen de goedkoopste optie. Voor een hellend dak zal je moeten denken aan een prijs van 20-50 euro per vierkante mater. Bij een plat dak zal de isolatie langs binnen een prijs hebben van 30-40 per vierkante mater. Naast de mogelijkheid om binnen te isoleren is het ook mogelijk om langs buiten te isoleren. Dit is over het algemeen iets duurder nu er ook aan het dak zelf gewerkt zal moeten worden. Bij een hellend dak langs buiten betaal je ongeveer 40-60 euro per vierkante mater. Bij een plat dak is dit 70-115 euro per vierkante mater. Je ziet dat hier dus aardig veel verschil in kan zitten.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het kan dat de prijzen zo uiteenlopen. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere factoren van invloed zijn op de uiteindelijke prijs. Zo moet je bijvoorbeeld denken aan het soort materiaal wat je kiest. Ook het dikte van het materiaal en de oppervlakte zal van belang zijn bij het berekenen van de daadwerkelijke prijs. Om je een beter inzicht te geven in de prijs hebben we hieronder de belangrijkste factoren onder elkaar gezet die van invloed zullen zijn op de uiteindelijke prijs:

De totale oppervlakte

De eerste factor die erg belangrijk is, is de totale oppervlakte. Dit spreekt voor zich, een groot dak kost nu eenmaal meer dan een klein dak. Echter is dit niet helemaal het geval, het is namelijk zo dat je wel weer korting krijgt als je een groot dak laat isoleren. Hoe groter de oppervlakte dus is hoe lager de uiteindelijke prijs per vierkante meter zal zijn. Dit komt door het feit dat er in verhouding minder voorbereidend werk nodig is ten opzichte van de totale prijs. Het isoleren van een klein dak zal in verhouding ongeveer 20% meer kosten dan de isolatie van een relatief groot dak. Doe je het zelf dan zit er daarentegen niet echt een verschil in de prijs.

Het gekozen materiaal

Naast de totale oppervlakte zal je na moeten denken over het materiaal wat je kiest voor bij jou op het dak. De reden dat er veel verschil zit tussen de verschillende materialen heeft te maken met de moeilijkheidsgraad voor het plaatsen en met de kostprijs van deze materialen. Het is niet zo eenvoudig om het goedkoopste soort materiaal te kiezen. Voor ieder soort dak is er namelijk een ander soort isolatie nodig. Ook kunnen persoonlijke voorkeuren van belang zijn bij het maken van een keuze, denk bijvoorbeeld aan een geluidswerend effect. Het is daarom altijd verstandig om advies in te winnen van een professional voordat je besluit om je dak te isoleren. Uiteraard kunnen wij je hier uitstekend mee helpen.

Het soort dak/vloer

De volgende factor die erg belangrijk zal zijn voor het bepalen van de prijs is de vraag wat voor soort dak je wilt laten isoleren. Een plat dak kan uitstekend geïsoleerd worden, echter is het wel gevoelig voor condensvorming. Hierdoor zal er voornamelijk gekozen worden om het dak van buiten te isoleren. Als het mogelijk is dan kan er langs buiten geïsoleerd worden om vervolgens een nieuwe laag dakbedekking aan te brengen. Bij een hellend dak zal er zonder onderdak niet geïsoleerd kunnen worden. Dit brengt dus mee dat er ook een onderdak aan moet worden gebracht. Voor een zoldervloer zijn er weer andere mogelijkheden om voor te kiezen. Door te kijken naar het soort dak of naar de vloer die je wilt isoleren is het mogelijk om de kosten in kaart te brengen.

Uiteraard zijn er nog een aantal bijkomende factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs. Zo zijn er bijvoorbeeld bedrijven die kosten in rekening brengen voor het voorbereiden en voor het rijden zelf. Deze kosten worden altijd op de offerte zelf vermeld. Door een offerte aan te vragen zal je dan ook in staat zijn om veel sneller te zien met wat voor soort kosten je eigenlijk rekening moet houden voor het isoleren van jouw dak.

De meest gekozen soorten dakisolatie

Nu je weet welke factoren er van invloed kunnen zijn op de totale prijs voor het isoleren van jouw dak is het tijd om te kijken naar de meest gekozen soorten dakisolatie die je op dit moment kunt vinden. Door de verscheidenheid aan mogelijkheden is het niet altijd makkelijk om een keuze e maken. Het isoleren van jouw dak zal in de meeste gevallen geschieden door middel van isolatiedekens, isolatieplaten of gespoten isolatie. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van de verschillende vormen. We hebben het weer wat makkelijker gemaakt door de verschillende vormen hieronder uiteen te zetten:

  • De isolatiedekens – de meest voor de hand liggende optie is om te kiezen voor isolatiedekens. Dit is op dit moment de meest gekozen vorm van dakisolatie. Bij deze vorm van dakisolatie zullen de dekens worden aangebracht tussen de spanten. Deze worden vervolgens afgewerkt met behulp van een dampscherm. Hiermee worden vochtproblemen eenvoudig voorkomen. Vaak wordt er gekozen voor glaswol of voor rotswol. Deze dekens worden het meeste gebruikt bij de hellende daken.
  • De isolatieplaten – het is ook mogelijk om te kiezen voor de isolatieplaten. Het grootste voordeel van deze platen is het feit dat ze veel minder dik zijn. Daar komt bij dat ze zijn voorzien van een uitstekende isolatiewaarde. Een klein nadeel is wel het feit dat ze niet echt in staat zijn om geluiden tegen te houden. Mocht je dus op zoek zijn naar isolatiemateriaal voor op de slaapkamer dan is het verstandiger om te kiezen voor een zacht isolatiemateriaal zoals glaswol.
  • Spuitisolatie – deze unieke isolatie zal eenvoudig op het dak worden gespoten. Het voordeel hiervan is dat je nooit meer te maken krijgt met kiertjes in de isolatie maar dat alles op een eenvoudige wijze dicht is gemaakt. Vaak wordt het dan ook echt als een soort aanvulling gebruikt, al kun je het ook als primair isolatiemateriaal gebruiken. Het is mogelijk om onder andere te kiezen voor PUR schuim, papiervlokken of gespoten glaswol. Aangezien de prijs over het algemeen iets hoger ligt wordt dit niet als meest voor de hand liggende optie gezien.

De fiscale voordelen van dakisolatie

Wat veel mensen niet weten is dat er verschillende manieren zijn waarop je in staat bent om fiscaal veel voordeel te behalen bij het plaatsen van nieuwe isolatie. Het is verstandig om een aannemer in te schakelen nu er aardig wat tijd bij komt kijken. Je moet namelijk het hele dak voorbereiden, niet iedereen heeft dit ervoor over. Mocht je een aannemer inschakelen dan is het mogelijk om te besparen op je BTW Kosten. Je betaalt dan namelijk niet de 21% voor de materiaalkosten, maar je bestaat maar 6% voor deze kosten. Het moet hier wel gaan om een woning die al ouder is dan 10 jaar. Aangezien het laten isoleren van een dak aan de dure kant kan zijn is dit echt een uitstekende investering om te maken. Je zou zomaar honderden euro’s kunnen besparen. Van belang is wel om te weten dat je over het algemeen nog steeds goedkoper uit zal zijn door het zelf te doen. Dit komt door het feit dat je nu eenmaal niet de arbeidskosten hoeft te betalen.

Naast het verlaagde BTW tarief is het mogelijk om aanspraak te maken op de premies van netbeheerder. De premies van de netbeheerder Fluvius zijn namelijk hoger wanneer je het werk laat uitvoeren. Je kunt het zelf doen om te besparen op de kosten. In dit geval krijg je namelijk een korting op je premie. Het is daarnaast mogelijk om aanspraak te maken op de totaal renovatiebonus. Dit kan wanneer je minimaal 3 isolatiemaatregelen binnen 5 jaar tijd hebt uitgevoerd. Via internet is er genoeg informatie te vinden over de eisen waar je aan zal moeten voldoen. Voldoen je niet aan de eisen dan is het helaas niet mogelijk om in aanspraak te komen voor de regelingen die we zojuist hebben benoemd.

Vraag vandaag nog een offerte aan

Wil je jouw dak professioneel onder handen laten nemen dan bieden wij je deze mogelijkheid. Door onze hoge mate van kennis en expertise weet je zeker dat je bij ons aan het juiste adres bent voor het onder handen laten nemen van jouw dak. Wij raden je zeker aan om gebruik te maken van de offertemogelijkheid. Door een offerte aan te vragen zal je in een oogopslag kunnen zien welke kosten je kunt verwachten voor het isoleren van jouw dak. Mocht je nu bepaalde vragen hebben omtrent de isolatiemogelijkheden dan is het altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen. Een van onze specialisten zal je zo snel mogelijk verder helpen, zo hoef je niet meer met bepaalde twijfels rond te lopen.

Recent Content