Soorten dakisolatie: materialen en hun prijzen


Ben je van plan om je dak te isoleren dan zal je na moeten denken over het soort materiaal dat je hiervoor kiest. De verscheidenheid aan opties maakt het er voor veel mensen niet makkelijk op om een keuze te maken. Aangezien we jou toch op weg willen helpen hebben we hieronder in dit artikel de belangrijkste materiaalsoorten van dit moment voor je op een rijtje gezet. Dankzij dit overzicht weet je wat er mogelijk is voor bij jou in huis.

Optie 1 – minerale wol als dakisolatie

Het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor minerale wol. Dit zijn wol soorten als glaswol en rotswol. Deze zijn over het algemeen eenvoudig aan te brengen en zullen zorgen voor een goede isolatie. Door de voordelige prijs is dit vaak een goede optie om voor te kiezen. Binnen de categorie minerale wol zijn er weer verschillende soorten om voor te kiezen:

  • Glaswol – dit is de meest voor de hand liggende optie als het aankomt op het isoleren van jouw dak. Dit materiaal is echt ideaal als je jouw dak onder handen wilt nemen. Het wordt voornamelijk gebruikt bij de hellende daken. Dit materiaal mak makkelijk op maat worden gesneden en is ook nog eens samendrukbaar. Dit zorgt ervoor dat het niet zo lastig is om het tussen de kepers van het dak te klemmen. Hierdoor zal het altijd op de juiste plaats blijven zitten. Deze wol soort is erg goedkoop en is voorzien van een goede isolatiewaarde.
  • Rotswol – een alternatief is om te kiezen voor rotswol. Ook dit materiaal is voorzien van een hoge isolatiewaarde voor bij jou n huis. Je kunt het gebruiken voor een hellend dak, echter zien we dat het ook wordt gebruikt om bepaalde zoldervloeren mee te isoleren. Het heeft dezelfde eigenschappen als glaswol, echter is het met dit materiaal nog iets eenvoudiger om geluiden tegen te houden in de woning. Je kunt dit materiaal kopen in de vorm van dekens, maar ook als plaatmateriaal.
  • Gespoten glaswol – het laatste soort minerale wol is gespoten glaswol. Dit isolatiemateriaal is voorzien van een zeer fijne structuur. Dit wordt over het algemeen gebruikt bij het voorbereiden en isoleren van spouwmuren. Echter is het ook mogelijk om je hellend dak hiermee te behandelen. Dit wordt gedaan door het in het dakgebinte te blazen. Door de opvulling zal er sprake zijn van een uitstekende isolatiewaarde bij jou op het dak.

Optie 2 –milieuvriendelijke isolatie

De tweede optie is om te kiezen voor de milieuvriendelijke soorten materialen. Zoals je wel aan de term kunt zien is deze optie uitermate geschikt voor alle mensen die zich bezighouden met duurzaamheid en hun impact op het milieu. Niet alleen zijn deze materiaalsoorten voorzien van een lage ecologische voetafdruk, echter zijn ze ook nog eens in staat om veel warmte op te slaan. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur optimaal zal blijven. Ook hier zijn er verschillende soorten om te onderscheiden.

  • Schapenwol – dit is op dit moment de meest gekozen soort milieuvriendelijke dakisolatie. Het voordeel van dit materiaal is de uitstekende vocht regulatie. Daar komt bij dat het ook nog eens minder irriterend is en dat het in staat is om uitstekende isolatiewaarden te bieden. Het is voorzien van een hoge warmteopslag waardoor het klimaat in de woning optimaal zal blijven. Ook kan het schadelijke vluchtige stoffen uit de lucht opnemen. Weet alleen wel dat het een van de duurste materialen is om te kiezen.
  • Papiervlokken – dit speciale materiaal wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Laat je hier echter niet door misleiden, het is namelijk een ideale materiaalsoort om mee te werken. Het is namelijk erg ecologisch verantwoord, je bent namelijk op een duurzame manier bezig met het klussen. Het voordeel is dat ze een bepaalde hoeveelheid vocht kunnen opnemen en dat deze vocht er pas later weer uit zal komen. Ook zullen de papiervlokken ervoor zorgen dat er minder snel sprake is van een te heet dak. Dit komt zeker van pas bij jou in de woning.
  • Kurk – zoals je waarschijnlijk wel weet is kurk echt een zeer milieuvriendelijk materiaal. Het is afkomstig van de kurkeik en bevat geen rare stoffen. Je kunt dit materiaal kopen in zowel plaatvorm als korrelvorm. Het kan tussen de lagen van de kepers worden geplaatst. Kies je voor de korrels dan worden deze ingeblazen in het dak. Het is niet alleen een ideale optie als je jouw woning duurzaam wilt maken, maar het zorgt er ook nog eens voor dat er veel geluid zal worden tegengehouden. Ook dit materiaal is niet bepaald goedkoop.

Optie 3 – isolatie op basis van kunststof

Naast de bovenstaande mogelijkheden is het mogelijk om te kiezen voor dakisolatie op basis van kunststof. Deze kunststof materialen zijn allemaal chemisch van aard en gemaakt op basis van aardolie. Dit maakt ze dus echt een stuk minder duurzaam dan de opties van hierboven. Wel zijn deze materialen veel voordeliger dan de milieuvriendelijke opties We zien dat dat deze platen voornamelijk gekozen worden door mensen die platte daken hebben of die een vochtige omgeving graag willen isoleren.

  • Gespoten PUR – dit is een uitstekend isolatiemateriaal om te kiezen als je graag een hoge isolatiewaarde wilt hebben in de woning. Dit materiaal zal niet alleen goed isoleren ,maar het is ook nog eens erg duurzaam en bestand tegen vocht. Nu het schuim de naden goed zal opvullen zal er sprake zijn van een naadloze isolatie bij jou in de woning. Hierdoor is er geen sprake meer van een koude brug. Je kunt dit materiaal op allerlei manieren aanbrengen.
  • PIR isolatieplaten – deze platen zijn weer ideaal voor het isoleren van de platte daken. Deze platen zijn aan te merken als vochtbestendig en zijn voorzien van een hoge isolatiewaarde. Door deze hoge isolatiewaarde zullen ze jouw woning verduurzamen. Ook zijn ze uitstekend druk vast. Dit houdt dus in dat het dak beloopbaar zal blijven nadat het materiaal is aangebracht. Wel zo prettig natuurlijk als je jouw dak ooit nog wilt kunnen gebruiken.

Het is niet eenvoudig om een materiaal aan te wijzen wat het beste is voor bij jou in huis. Gelukkig staan onze specialisten altijd voor je klaar om je van tips en adviezen te voorzien voor wat je het beste kunt kiezen voor bij jou in huis. Door deze tips en adviezen zal je zeker weten dat de dakisolatie op de juiste manier wordt aangebracht. Blijf zeker even hangen op deze site als je mee te weten wilt komen over de mogelijkheden. Voor vragen is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen, een van onze specialisten staat klaar om je verder te helpen.

Recent Content