Zelf dak isoleren of Vakman? Voor- en nadelen en Prijs


Heb je nog geen dakisolatie dan zal je hier echt een keer verandering in moeten brengen. Het wordt namelijk verplicht gesteld in Vlaanderen. Veel mensen zullen ervoor kiezen om een vakman in te schakelen voo het laten isoleren van hun dak. Echter is het ook mogelijk om ervoor te kiezen om zelf aan de slag te gaan. Doe je dir zelf dan is het handig om dit artikel echt even goed door te nemen. We hebben vandaag namelijk alle belangrijkste tips en tricks op een rijtje gezet die van belang zijn bij het zelf klussen. Ook laten we zien of het echt verstandig is om het zelf te doen.

Zelf doen of uitbesteden

Het is van cruciaal belang dat je jezelf echt goed de vraag stelt of het wel handig is om het isoleren van je dak onder handen te nemen. Om het wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet die je zal ervaren bij beide opties.

Zelf de isolatie verrichten

Als je een beetje ervaring hebt met klussen dan is het goed mogelijk om zelf aan de slag te gaan met het aanbrengen van het isolatiemateriaal bij jou thuis. Dit is dus echt voor de mensen die weten wat ze aan het doen zijn en die het liefst al eens vaker een ruimte hebben voorzien van isolatie. Zo is het prima te doen om een hellend dak te voorzien van isolatie. Als je en plat dak hebt zal je toch vaak een specialist in moeten schakelen. Dit geldt ook voor de mensen die bepaalde klussen aan de buitenkant van het dak willen laten uitvoeren.

  • Voordelen
    Het grootste voordeel van het zelf doen is natuurlijk het feit dat je het snel kunt doen. Je hoeft niet meer te wachten voordat er een bedrijf voor jouw aan de slag kan gaan met het dak. Daar komt bij dat de kosten aanzienlijk lager zijn dan bij het uitbesteden van de klus. Je hoeft namelijk geen vakman in te schakelen, maar je hoeft alleen maar de materialen zelf te kopen. het is belangrijk dat je naast het kopen van het isolatiemateriaal ook denkt aan het kopen van werkmateriaal. Dit zorgt dus wel weer voor een hogere prijs. Het laatste voordeel is dat het je in staat stelt om gebruik te maken van verschillende soorten premies. Met deze premies is het mogelijk om je kosten aanzienlijk te drukken. Zo kan je een premie krijgen van 2 euro per vierkante meter wanneer je zelf aan de slag gaat met het isoleren van de woning.
  • Nadelen
    Er zitten echter ook een paar nadelen aan het zelf uitvoeren van deze klus. Op de eerste plaats is het zo dat je isolatiemateriaal relatief beperkt is. Je kunt vaak alleen maar kiezen voor de isolatieplaten of voor de minerale wol. Het is vaak niet mogelijk om zelf aan de haal te gaan met de spuitisolatie. Hier heb je grote machines voor nodig. Een tweede nadeel is dat je zelf moet zorgen voor al het materiaal wat je nodig hebt voor bij het klussen. Een gespecialiseerd bedrijf zal altijd over de juiste middelen beschikken die nodig zijn om jouw klus op de juiste manier te klaren. Het laatste nadeel is het feit dat je te maken hebt met nare gevolgen als je het op de verkeerde manier plaatst bij jou in huis. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de isolatiewaarde krijgt die je aanvankelijk voor ogen had.

De isolatie laten plaatsen

Als je zelf geen ervaring hebt met klussen of je te maken hebt met een erg lastige klus dan kan het toch handiger zijn om te kiezen voor de dienste van een professioneel bedrijf. Door te kiezen voor een gespecialiseerd bedrijf zal ook jij kunnen zorgen voor een uitstekend resultaat bij jou in huis. De hoge mate van kennis en expertise van de expert zorgt ervoor dat jij op de beste manier geholpen kan worden. We hebben de voordelen en nadelen hieronder weer even voor je op een rijtje gezet.

  • Voordelen
    Er zitten veel voordelen aan het inschakelen van een vakman voor het laten isoleren van je woning. het grootste voordeel is dat je voorzien bent van de best mogelijke isolatietechnieken die je maar kunt vinden. Een professional weet nu eenmaal veel beter wat hij of zij moet doen bij het realiseren van de isolatie op het dak. Hierdoor krijg je niet mee te maken met kieren in het isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat je een uitstekend eindresultaat zult hebben voor bij jou op het dak. De isolatiematerialen zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Hiermee ben je in staat om de energiewaarde van je woning aanzienlijk toe te laten nemen. Mocht je ooit nog van plan zijn om te verhuizen dan zal dit zeker van pas komen. het is namelijk zo dat een betere isolatiewaarde zorgt voor een hogere verkoopwaarde.

  • Nadelen
    Er is eigenlijk maar een nadeel wat je zal ondervinden wanneer je de klus uit laat besteden door een ander bedrijf. Dit is het feit dat je meer geld kwijt bent dan wanneer je zelf aan de slag gaat met hert plaatsen van de isolatie. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat je het uurloon van de vakman moet betalen. Wel is het zo dat je geld kunt besparen door gebruik te maken van de verlaagde btw tarieven. Dit brengt met zich mee dat je in plaats van 21% maar 6% betaalt voor je isolatie op het dak. Door dit verlaagde tarief vallen de prijzen uiteindelijk wel weer mee voor het uitbesteden. Door een offerte aan te vragen kan je er gelijk achter komen wat je kwijt bent voor de gehele klus

.

Stappenplan voor het isoleren

Mocht je nu zelf aan de slag willen gaan met het isoleren van de woning dan kan er gekozen worden voor een aantal verschillende mogelijkheden. Het is mogelijk om een plat dak te isoleren. Dit kan je doen door een koud, warm of omgekeerd dak aan te leggen. Echter is het toch handig om hiervoor een specialist in te schakelen. Het aanleggen van isolatie op een hellend dak kan wel weer zelf worden gedaan. Dit neemt namelijk wat minder moeite en tijd in beslag. Bij het isoleren van een dak zullen er over het algemeen een aantal verschillende stappen doorlopen worden. We hebben het weer even wat makkelijker gemaakt door de stappen hieronder voor je uiteen te zetten. Door dit stappenplan weet je wat er voor nodig is om jouw dak te voorzien van de juiste isolatiewaarde:

Het controleren van de dakconstructie

Voordat je aan de slag gaat met het uitvoeren van bepaalde isolatie werkzaamheden is het eerst noodzakelijk om je dak te controleren. Je moet bekijken of jouw dak beschikt over een onderdak. Dit onderdak is namelijk nodig om je dak te beschermen tegen weersomstandigheden. Dit zorg er bijvoorbeeld voor dat je je kan beschermen tegen vocht. Als je dakbedekking rechtstreeks kan zien liggen vanuit de zolder dan beschikt jouw dak niet over een onderdak. Het is mogelijk om deze later alsnog aan te laten brengen. Naast het controleren van het onderdak is het noodzakelijk om te kijken naar de staat van de constructie van het dak zelf. Als je een oud of een beschadigd dak hebt dan moet je dit eerst laten herstellen voordat je aan de slag kan gaan met het aanbrengen van het materiaal. Dit zorgt ervoor dat je verdere schade kan voorkomen.

Het plaatsen van het isolatiemateriaal

Heb je de bovenstaande stap gevolgd dan is het tijd om door te gaan naar de tweede stap. Dit is het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het materiaal wat je kiest voor bij jou op het dak zal volledig afhangen van wat je graag wilt. Hiervoor moet je goed letten op de ruimte tussen de kepers. Je kunt als beginnende klusser het beste kiezen voor de platen van bijvoorbeeld PUR, XPS of PIR. Deze zijn namelijk het makkelijkste aan te brengen bi jou op het dak. je zou er ook voor kunnen kiezen om speciale isolatiedekens aan te laten brengen op het dak. De isolatie moet aan worden gebracht tussen de draagbalken van het dak. Als de isolatielaag niet blijft zitten is het altijd mogelijk om alles even goed vast te nieten, zo valt het niet naar beneden toe. Het is soms noodzakelijk om bepaalde platen op maat te snijden, al hangt dit volledig af van jouw dak.

Het plaatsen van een dampscherm

Bij het plaatsen van isolatiemateriaal voor jouw dak is het noodzakelijk om stil te staan bij het dampscherm. Het is namelijk zo dat het dampscherm ervoor zal zorgen dat je je geen zorgen meer hoeft te maken over vocht bij jou in de woning. het dampscherm is een speciaal soort folie wat je isolatiemateriaal zal voorzien van de juiste bescherming van binnenuit. Dit wordt vast geniet in horizontale banen op de draagbalken van jouw dak. Een tip is om het dampscherm voor minimaal 10 centimeter te laten overlappen. Hierdoor krijg je namelijk geen last van eventuele kiertjes in je dampscherm. Deze stap is alleen nodig als je thuis isolatiemateriaal hebt wat nog niet is voorzien van een eigen damp werende laag.

Het afwerken van het binnendak

De laatste stap is het afwerken van het binnendak bij jou in de woning. Dit is met name noodzakelijk voor alle mensen die de ruimte onder het dak nog steeds willen gebruiken. Vaak zal je kiezen voor een aantal platen aan te brengen die alles verbergen. Met een materiaal als gyproc zal je altijd op de juiste manier aan slag kunnen bij jou in huis. Dit kan je makkelijk aanbrengen en verwijderen als dit nodig blijkt te zijn. Ook kan je er makkelijk overheen schilderen, wel zo handig als je de ruimte wilt afwerken.
Als tip hebben we nog wel om goed te kijken naar de dikte van de isolatie die je gebruikt voor jouw dak. Als minimumnorm voor dakisolatie wordt een R-waarde van 0,75 m²K/W gehanteerd. Wil je echter gebruik kunnen maken op een premie, dan moet de R-waarde van het isolatiemateriaal min. 4,5 m²K/W bedragen. Bij minerale wol komt dat overeen met een isolatiedikte vanaf ongeveer 16 cm. Bij PUR/PIR is dat een isolatiedikte vanaf ongeveer 12 cm.

De prijzen van een dak isoleren

Nu je weet wat er komt kijken bij het isoleren van een dak is het noodzakelijk om ook even stil te staan bij de prijzen die je kunt verwachten voor het isoleren van je woning. Als je zelf aan de slag gaat dan moet je bij minerale wol denken aan een prijs van € 8 à 12 per m². kies je ervoor om isolatieplaten aan te brengen dan zal je eerder voor een prijs van € 10 à 20 per m² komen te staan. Voor het aanbrengen van een dampscherm moet je een prijs in gedachten houden van € 5 per m². De kosten zijn natuurlijk anders wanneer je het door een professionele vakman laat doen. hier liggen de prijzen tussen de € 20 à 50 per vierkante meter. Echter is het mogelijk dat deze kosten oplopen tot wel 100 € per m2 wanneer je ervoor kiest om een buiten isolatie aan te brengen bij jouw platte dak. Als je volledig inzicht wilt krijgen in de totale kosten zal je er verstandig aan doen om hier altijd even een offerte voor aan te vragen.

Offerte voor jouw isolatie op het dak

Zoals je wel hebt gezien is het niet bepaald eenvoudig om alles zomaar zelf te doen. Wil je zeker weten dat de klus op de juiste manier wordt verricht dan is het toch echt handig om een specialist in te schakelen. Onze site stelt je in de gelegenheid om een offerte aan te vragen. Dankzij deze offerte zal je precies inzicht krijgen in de opties die voor je open liggen. Dit zorgt ervoor dat je niet meer voor verrassingen komt te staan als het aankomt op de prijs voor het uitbesteden.

Recent Content