Zolderisolatie plaatsen: methode, materialen en prijs


Het is op dit moment ontzettend populair om te kiezen voor zolderisolatie voor in huis. De reden hiervoor is simpel, het zorgt er namelijk voor dat je erg veel kunt besparen op je totale energiekosten. Dit zorgt ervoor dat je ieder jaar veel geld over kunt houden. In dit artikel kan je alle informatie vinden over de verschillende manieren waarop zolderisolatie geplaatst kan worden in de woning en welke soorten materialen er hiervoor eigenlijk allemaal gekozen kunnen worden.

Waarom kiezen voor zolderisolatie?

Echter is het eerst handig om even te kijken naar de voordelen die je kan ondervinden wanneer je ervoor kiest om zolderisolatie te plaatsen bij jou in huis. Het is op de eerste plaats zo dat zolderisolatie je in staat stelt om veel geld te besparen. Al helemaal voor de grotere woningen is het mogelijk om jaarlijks honderden euro’s te besparen met een goede isolatiewaarde in de woning. Dit zorgt ervoor dat het een investering zal zijn die je erg snel terug kan verdienen. Daar komt ook nog eens bij dat je door middel van zolderisolatie ervoor kan zorgen dat je op een duurzame manier kunt wonen. Dit heeft verder als gevolg dat het woongenot bij jou in huis kan toenemen. Het zal namelijk minder warm worden op de zolder. Dit zorgt voor een beter klimaat in de totale woning.

Dak of zoldervloer isoleren

Je kunt voor twee verschillende dingen kiezen als het aankomt op de zolderisolatie. Je kunt er namelijk voor kiezen om je dak te voorzien van isolatie, maar het is ook mogelijk om de vloer zelf van isolatie te voorzien. Het is verstandig om te kiezen voor dakisolatie wanneer je de zolder wilt gaan gebruiken voor de opslag of als woonruimte. Doordat het gemak sterk toeneemt zal je echt veel meer uit de woning kunnen halen. De reguliere zolderisolatie is weer handig voor de mensen die hun zolder alleen maar willen gebruiken voor het bewaren van hun spullen. Deze zolderisolatie is vaak goedkoper en zal minder werk in beslag nemen. We hebben beide vormen hieronder voor je uiteengezet:

Het isoleren van het dak

Heb je thuis een hellend dak dan is het mogelijk om dit te isoleren met behulp van speciale isolatiedekens. Deze kunnen gewoon op maat worden gesneden en vervolgens tussen de gordingen van het dak worden geplaatst. Over het algemeen zal je hierbij te maken hebben met een laag tussen de 15 en 20 centimeter. Het is bij sommige woningen noodzakelijk om de gordingen van het dak met houten latten te verleggen. Dit zorgt er namelijk voor dat het isolatiemateriaal net even wat beter kan worden vastgeklemd. Het is ook mogelijk om een houten roostering te plaatsen om alles te dragen. Indien je kiest voor isolatieplaten dan zijn deze soms als voorzien van een afwerklaag. Hier hoef je dus eigenlijk niet meer iets aan te doen.

Het isoleren van de vloer

Kies je voor zolderisolatie door de vloer zelf te isoleren dan is dit op verschillende manieren mogelijk. De manier die je kiest hangt af van het soort vloer dat je thuis hebt liggen, denk aan hout of beton. Een massieve vloer is meestal het beste om te isoleren met druk vaste isolatieplaten. Dit zorgt ervoor dat de vloer beloopbaar blijft en dat je de ruimte nog gewoon kunt gebruiken voor het bewaren van alle mogelijke spullen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een gespoten PUR laag, deze kan over de vloer worden aangebracht. Indien je thuis een houten vloer hebt die niet massief is dan kan je deze het beste opvullen met minerale wol, denk aan glaswol of aan rotswol. De wol kan in de ruimte worden geblazen, echter is het ook mogelijk om dekens in de vloer zelf aan te brengen.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Als het aankomt op zolderisolatie zijn er verschillende materialen waarvoor je kunt kiezen. Het soort materiaal wat je kiest is afhankelijk van de constructie van de vloer en van de afwerking die je wilt realiseren bij jou in huis. Het is op de eerste plaats mogelijk om te kiezen voor minerale wol. Dit zullen in de meeste gevallen glaswol of rotswol zijn. Het voordeel van deze materialen is dat deze materialen zijn voorzien van een uitstekende isolatiewaarde. Daar komt ook nog eens bij dat de minerale wol veel goedkoper is dan de andere isolatiematerialen. Mocht je dus geld willen besparen dan is het een prima optie om te kiezen. Indien je graag een duurzaam materiaal in handen wilt hebben is het mogelijk om te kiezen voor ecologische materialen. Deze materialen zijn minder schadelijk voor het milieu. Zoals je wel kunt begrijpen zijn deze materialen wel gelijk een stuk duurder, dit is dus een afweging die je zelf het beste kunt maken.

De laatste mogelijkheid is om te kiezen voor de isolatieplaten. Deze platen zijn vaak gemaakt van PUR, PIR of XPS en zijn erg sterk. Dit maakt het prima platen om te gebruiken voor het isoleren van jouw woning. Ondanks hun geringe dikte zijn deze platen ideaal voor het isoleren door de hoge isolatiewaarde. Sommige platen zijn ook nog eens druk vast. Dit maakt deze zoldervloerisolatie een goede keuze voor mensen die geen ruimte willen verliezen. Ook zijn de platen uitstekend bestand tegen vocht, dit komt dus goed van pas voor het isoleren van jouw zolder in huis.

Offerte voor zolderisolatie

Iedereen die zelf zolderisolatie aan wilt laten brengen in de woning doet er verstandig aan om een offerte aan te vragen. Het aanvragen van een offerte maakt het namelijk mogelijk om verschillende aanbieders op een rijtje te zetten. Ook stelt het je in staat om in een oogopslag te zien welke kosten er verbonden zijn aan het laten plaatsen van zolderisolatie. Door de hoge kosten die je ermee kunt besparen is het een van de betere investeringen om te maken in jouw woning.

Recent Content