Spouwmuurisolatie Problemen met vocht en hoe het te vermijden


Spouwmuurisolatie is een uitstekende oplossing om uw energierekening te verlagen door uw woning energiezuiniger te maken. Dit maakt het zeer aantrekkelijk voor huiseigenaren, zeker gezien het feit dat er veel subsidies zijn die het mogelijk maken om de isolatie gratis te krijgen. Er kunnen echter problemen ontstaan en de grootste bedreiging is vochtig.
vocht problemen spouwmuurisolatie

Moet u zich zorgen maken als u spouwmuurisolatie heeft of wilt krijgen?

Als u al jaren spouwmuurisolatie hebt laten installeren en geen vochtproblemen hebt ondervonden, dan is er waarschijnlijk geen reden voor u om bezorgd te zijn. Er is echter een eenvoudige lijst met punten die u zelf kunt controleren om er zeker van te zijn dat u geen risico loopt. Als u niet zeker bent van een van de vragen of hoe u deze moet beantwoorden, spreek dan met een professional. Als u bezig bent met het onderzoeken van spouwmuurisolatie, is dit ook een uitstekende checklist om vooraf door te nemen.

  • Wordt uw huis blootgesteld aan hevige regenval die door de wind wordt veroorzaakt? Zie zone drie en vier op de kaart.
  • Staat uw huis op een onbeschutte plek (bijv. zonder andere huizen, structuren of natuurlijke objecten die de wind en de regen tegenhouden).
  • Zijn uw buitenmuren in slechte staat (bijv. afbrokkelend metselwerk of mortel).
  • Zorg ervoor dat u een door CIGA erkende installateur gebruikt Zie de onderstaande paragraaf voor meer informatie.

Als u er zeker van bent dat u geen last heeft van een van de genoemde punten, dan is de volgende stap het vinden of verzekeren van een installateur voor spouwmuren. Dit betekent dat het onwaarschijnlijk is dat u last krijgt van vochtproblemen.

Wat zijn de oorzaken van vochtproblemen bij spouwmuurisolatie?

De belangrijkste reden is een slecht installatieproces en een gebrek aan controle vooraf om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan. Spouwmuurisolatie vult de openingen tussen uw bakstenen op en zorgt ervoor dat uw huis warm blijft. Als er echter een kier wordt gelaten, blijft de koude lucht daar. In deze ruimtes bouwt het vocht zich op en na verloop van tijd zal het zich door uw muren verplaatsen en mogelijk ook zwarte schimmel met zich meebrengen.

Bovendien zal het vocht zich ook door de spouwmuurisolatie verspreiden, waardoor het waarschijnlijk zal afkoelen en warmte zal onttrekken aan uw woning. Het resultaat hiervan is dat het volledig het tegenovergestelde doet van wat het moet doen – warmte in uw huis houden.

Recent Content