Spouwmuurisolatie


Veel spouwmuren kunnen worden geïsoleerd door isolatiemateriaal van buitenaf in de spouw te injecteren. Een gespecialiseerd bedrijf boort gaten in de buitenmuren, injecteert de isolatie door de gaten en dicht deze vervolgens af met cement. De isolatiematerialen zijn meestal mineraalwol of polystyreenbolletjes, maar soms kan ook polyurethaanschuim worden gebruikt voor spouwmuurisolatie.

Om uw spouwmuren te isoleren, boort de installateur kleine gaatjes van ongeveer 22mm in de buitenmuur van uw huis met tussenruimtes van ongeveer 1m. De installateur blaast vervolgens de isolatie in de spouw met behulp van speciale apparatuur. Zodra alle isolatie is aangebracht, vult de installateur de gaten in het metselwerk, zodat u ze nauwelijks opmerkt.

Het vullen van spouwmuren is geen klus die u zelf kunt klaren, u zult een erkend installateur in dienst moeten nemen. Een vakman kan de klus in ongeveer twee uur klaren voor een gemiddelde woning met goed bereikbare wanden. Het mag geen rommel maken.
spouwmuurisolatie

Wat is spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie wordt gebruikt om het warmteverlies door een spouwmuur te verminderen door de luchtruimte te vullen met materiaal dat de warmteoverdracht belemmert. Hierdoor wordt de lucht in de spouw geïmmobiliseerd, waardoor convectie wordt voorkomen en de verwarmingskosten van de ruimte aanzienlijk kunnen worden gereduceerd.

Hoe weet ik of ik spouwmuren heb?

Als je huis na de jaren twintig van de vorige eeuw is gebouwd, is de kans groot dat het spouwmuren heeft. En tenzij het in de laatste 20 jaar is gebouwd, zijn die spouwmuren waarschijnlijk leeg. Als dat zo is, kan het vullen ervan met muurisolatie een zeer kosteneffectieve manier zijn om de warmte in uw huis te behouden en te besparen op uw energierekeningen.

Als al het metselwerk in uw huis zo is uitgevoerd of bekleed dat u geen echte bakstenen ziet, kunt u dat misschien zien aan de dikte van de buitenmuren. Controleer de ramen en deuropeningen: als een bakstenen muur meer dan 10 centimeter dik is, is het waarschijnlijk een spouwmuur. Maar massieve stenen muren kunnen ook erg dik zijn.

Prijs spouwmuurisolatie

De prijs van spouwmuurisolatie hangt af van het soort isolatiemateriaal dat wordt gebruikt tijdens de werkzaamheden.

Overzicht van de gemiddelde prijs per vierkante meter spouwmuurisolatie
Materiaal Prijs per vierkante meter (gemiddeld)
EPS Parels € 20 – € 25
Glaswol € 15 – € 20
PUR schuim € 25 – € 30

Terugverdientijd

De terugverdientijd terugverdientijd van spouwmuurisolatie schommelt tussen 3 à 5 jaar.

Soorten spouwmuurisolatie en isolatiemateriaal

Alle drie de types hebben in het algemeen identieke kenmerken. De meeste huiseigenaren hechten primair belang aan de R-waarde of de isolerende werking bij de keuze van de verschillende materiaalopties. In het geval van spouwmuurisolatie moet u echter in de eerste plaats rekening houden met waterretentie en brandwerendheid en de kwaliteit van de lucht binnenshuis voor uw woning. Dit is de reden waarom deze drie materialen vaker worden gebruikt in combinatie met spouwmuren.

Eps parel

Als u denkt aan het aanbrengen van isolatie in een nieuwbouw, of het achteraf aanbrengen van een bestaand gebouw, dan bent u wellicht op zoek naar alternatieve materialen voor spouwmuurisolatie toepassingen. Daarom willen we even uitleggen waarom Expanded Polystyrene een levensvatbaar alternatief is voor andere materialen op de markt voor zowel nieuwbouw- als retrofit spouwmuur toepassingen. In deze post kijken we naar het gebruik van EPS als alternatief voor PIR voor wandisolatietoepassingen, en onderzoeken we een verscheidenheid aan U-waarden en de benodigde diktes om deze te bereiken.

Glaswol

Minerale wol Isolatie ook wel bekend als steenwol, witte wol of glaswol wordt gemaakt van gesponnen vulkanisch gesteente of glas. Het is een volledig droog systeem dat gebruik maakt van gegranuleerde vezels die in een externe spouwmuur worden geblazen tot een vooraf bepaalde dichtheid. De minerale vezel wordt tijdens het productieproces behandeld met een waterafstotend middel.

Het materiaal wordt door een reeks gaten in de spouwruimte geblazen. Zoals bij alle vormen van spouwmuurisolatie wordt het werk extern uitgevoerd. Voordat de installatie kan plaatsvinden, moet de spouw worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat de wanden geschikt zijn.

PUR spuitisolatie

Niet te verwarren met het inmiddels verboden ureumformaldehydeschuim, is Polyurethaanschuim een vorm van wandisolatie die geschikt kan zijn voor ‘willekeurige stenen’ muren of andere eigenschappen met niet-standaard spouwen. Het heeft uitstekende thermische eigenschappen en is met een “gesloten celstructuur” volledig waterafstotend.

Dit systeem wordt al meer dan 20 jaar op grote schaal gebruikt en heeft als bijkomend voordeel dat het de structurele sterkte van de muren verhoogt. Omdat het zich bindt aan de binnen- en buitenmuren kan het gebruikt worden in muren waar de muurbindingen zijn uitgevallen. Het materiaal wordt in de spouw geïnjecteerd en vult alle openingen op. Het vereist het meest dichte boorpatroon van de drie hier besproken systemen – en is ook het duurste.

Pir isolatie

Onder de nieuwere high performance stijve isolaties voor metselwerk spouwmuur is polyisocyanuraat, een geslotencellige hardschuimkern die tijdens het fabricageproces in-line wordt verlijmd op een ondoordringbaar trilaminaat foliebekledingsmateriaal.

Kan ik mijn spouwmuur isoleren

U moet alleen spouwmuurisolatie overwegen als:

 • Uw huis ongevulde spouwmuren heeft van baksteen.
 • De spouwmuren zijn minstens 10cm breed.
 • Het metselwerk of metselwerk in goede staat is.
 • Uw buitenmuren toegankelijk zijn. Als sommige aan een naburig huis worden bevestigd, zal de installateur een spouwmuur moeten plaatsen, wat extra kosten met zich mee kan brengen. Installateurs kunnen ook terughoudend zijn om te werken rond garages, serres of uitbreidingen.
 • Uw woning is minder dan 12 meter (ongeveer 4 verdiepingen) hoog.
 • Uw binnenmuren zijn droog. Natte muurisolatie is erger dan geen muurisolatie, dus als u vochtige plekken heeft, moet u eerst de oorzaak oplossen voordat u de isolatie installeert. Om dezelfde reden is spouwisolatie niet geschikt als de muren regelmatig worden blootgesteld aan slagregen.
 • Er zijn geen gebieden met staal- of houtskeletbouw.

Spouwmuurisolatie is alleen geschikt voor uw woning als u op al deze punten ‘ja’ kunt antwoorden,

Sommige vakwerkhuizen zien er precies uit alsof ze van baksteen zijn gebouwd – maar dat is natuurlijk niet het geval. Deze gebouwen zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie, omdat ze de spouw nodig hebben om vocht te laten ontsnappen. Als u niet zeker weet of uw huis in deze stijl is gebouwd, controleer dan op zolder. Als uw feest- of gevelmuren van hout zijn gemaakt in plaats van baksteen, dan heeft u een vakwerkhuis.

Voordelen spouwmuurisolatie

voordelen spouwmuurisolatie

 • Is een van de goedkoopste energiebesparende maatregelen die u kunt installeren.
 • Verlaagt uw energierekening.
 • Houdt u warmer in uw huis.
 • Vermindert uw ecologische voetafdruk.
 • Is snel en eenvoudig te installeren.

Nadelen spouwmuurisolatie

 • Spouwmuurbouw vereist een goede begeleiding tijdens de bouwfase.
 • Het vereist de installatie van een verticale vochtwerende baan naar alle openingen.
 • Het risico bestaat altijd dat er vocht naar binnen dringt, wat het isolatiemateriaal ook is.
 • Verzadiging en bezinking van spouwvulling leiden tot koudebruggen of warmtebruggen. (Thermische overbrugging is het proces van de beweging van warmte over een object dat meer geleidend is dan de materialen eromheen).
 • Er is ook de mogelijkheid dat de installatie ongevulde luchtzakken achterlaat – waardoor er ‘koude plekken’ op de binnenwanden ontstaan die condensatie aantrekken.
 • Een ander probleem is de corrosie van de muren; spouwisolatie maakt het buitenste blad van de baksteen kouder en dus natter. De toestand kan de roestvorming van de muurbinders versnellen. Als de stropdassen moeten worden vervangen, kunnen de gaten in de isolatie niet verder worden opgevuld, wat het isolatiemateriaal ook was.

Bekijk ook Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie

Wat als spouwmuur isoleren niet mogelijk is

Als u er zeker van bent dat uw woning geen spouwmuren heeft, maar u zich toch zorgen maakt over de warmte van uw woning. Wees niet ontmoedigd. Er zijn nog steeds alternatieve isolatiemethoden die net zo effectief kunnen zijn – in sommige gevallen zelfs nog meer.

Gevelisolatie of muurisolatie

Gevelisolatie is een thermisch geïsoleerde, beschermende, decoratieve buitenbekleding waarbij gebruik wordt gemaakt van geëxpandeerde polystyreen isolatie, glas- of steenwol, polyurethaanschuim of fenolschuim, afgedekt met een versterkte cementbasis, minerale of synthetische afwerking en pleisterwerk.

Buitenmuur isoleren

Zoals de naam al aangeeft is buitenmuurisolatie een isolatiemethode die bestaat uit het bevestigen van lagen isolatiemateriaal aan de buitenmuren. Dit wordt gevolgd door een wapening, die de isolatie op zijn plaats helpt te houden. Vervolgens wordt het afgewerkt met een uniek type bepleistering. Render wordt geleverd in verschillende texturen die passen bij de bouw en het uiterlijk van uw woning. Buitenmuurisolatie kan geleverd worden in de vorm van EPS. Wat EPS is, is geëxpandeerd polystyreen. Dit maakt gebruik van polystyreen als een van de bevestigingslagen. EPS is er in verschillende diktes: 20mm, 50mm, 70mm, 90mm en 100mm.

Muren isoleren langs binnen

U kunt bestaande buitenmuren van binnen of buiten het huis isoleren… Dan worden de muren opgevuld en wordt het zijspoor vervangen. Het inblazen van de isolatie in de muren van binnenuit gaat in principe op dezelfde manier, maar in plaats van de bevelsiding te verwijderen, worden de gaten met een grote gatenzaag door de gipsplaat heen gezaagd.

Isolatie verwijderen uit de spouwmuur

spouwmuurisolatie verwijderen
Als de isolatie eenmaal is afgebroken in kleinere delen wordt deze eruit gezogen, vergelijkbaar met de wolwinning. De hogedrukvacuümmachine wordt gebruikt om de isolatie uit de spouw te zuigen, en de oude isolatie wordt in zakken gedaan en uit het pand verwijderd, waardoor de spouw volledig vrij blijft van eventuele oude spouwmuurisolatie.
Lees meer over spouwmuurisolatie verwijderen

Premies spouwmuurisolatie

Voor het isoleren van je spouwmuren kan je verschillende premies aanvragen. Enkele mogelijkheden zijn:

 • Premie voor spouwmuurisolatie (of muurisolatie). Je moet de spouwmuurisolatie laten plaatsen door een aannemer.
 • Burenpremie.
 • Totaalrenovatiebonus.
 • Overkoepelende renovatiepremie.
 • Huur-en-isolatiepremie.
 • Gemeentelijke spouwmuurisolatie premies.

Veroorzaakt spouwmuurisolatie vocht?

vocht problemen spouwmuurisolatie
Spouwmuurisolatie is een geweldig idee als je een schone spouw hebt. Het is waar dat het vullen van de spouw met isolatie vocht kan veroorzaken en dit is meestal te wijten aan klonten mortel die op de spouwmuur liggen.

Offerte aanvragen voor spouwmuurisolatie

Via ons contactformulier kun je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies aanvragen voor het isoleren van je spouwmuren.

Recent Content