Schuin dak isoleren: Werkwijze en geschikte isolatiematerialen


Het verhogen van de duurzaamheid van jouw woning is een van de beste manieren waarop je in staat bent om aanzienlijk veel geld te besparen op je energiekosten. Nu is het natuurlijk wel zo dat er veel verschillende mogelijkheden zijn als het aankomt op deze isolatie. Een van de mogelijkheden is om te kiezen voor dakisolatie op een schuin dak. Mocht je hier graag wat meer over te weten willen komen dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen, we laten het je vandaag namelijk allemaal zien.

Bekijk ook Dakisolatie prijs advies & Tips dak

Waarom een schuin dak isoleren?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden voor het isoleren van een schuin dak is het handig om even te kijken naar de vraag waarom je eigenlijk een schuin dak zou moeten laten isoleren. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het feit dat het je veel geld kan opleveren. Door middel van dakisolatie is het mogelijk om een voordeel te behalen van wel 30%. Dit maakt het dus echt een investering die zichzelf snel zal terugverdienen. Echter zijn er nog meer voordelen. Zo zorgt het isoleren van je dak ook voor een waardevermeerdering van de woning. het is nu eenmaal zo dat een woning met een betere energiescore een hogere verkoopprijs heeft. Mocht je in de toekomst ook willen verhuizen dan komt dit zeker van pas.

Ook is het zo dat dakisolatie kan zorgen voor een aangenaam woonklimaat. Wanneer het in de zomer erg heet wordt zal het binnen langer koel blijven. In de winter zal he juist langer warm blijven, dit is dus zeker prettig om in te wonen. Tevens kan het aanbrengen van dakisolatie met zich meebrengen dat vochtproblemen zullen verdwijnen. De temperatuur aan de binnenzijde van dat het dak zal namelijk minder hoog zijn na het aanbrengen van de isolatie. Dit in combinatie met de damp remmende laag zal ervoor zorgen dat vochtproblemen zoals schimmels niet meer voor zullen komen. Het laatste voordeel is dat je minder CO2 uit zal stoten, zo kan je dus veel duurzamer leven.

Wat kost een schuin dak isoleren?

Het is niet zo eenvoudig om een vaste prijs te noemen voor het isoleren van een schuin dak. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat er verschillende factoren van invloed zijn op de prijs die je uiteindelijk zal betalen. Zo hangt het natuurlijk volledig af van het materiaal wat je koopt en van de soort afwerking die je mooi vindt. Ook zal je moeten kijken naar de totale oppervlakte. Hoe hoger de oppervlakte hoe lager de kosten per vierkante meter zullen zijn. Over het algemeen zal je toch wel moeten denken aan een prijs van gemiddeld 20 to 60 euro per vierkante meter. Belangrijk is om zeker even te kijken naar de mogelijke premies. Door middel van deze premies ben je in staat om veel geld te besparen op het plaatsen van nieuwe dakisolatie.

Werkwijze voor een schuin dak isoleren

Als het aankomt op het isoleren van een schuin dak dan zal er nagenoeg altijd dezelfde werkwijze worden gevolgd. Het isoleren van een schuin dak is over het algemeen erg makkelijk. Dit wordt gedaan door aan de binnenzijde van het dak een houten of metalen raamwerk te plaatsen. Tussen dit raamwerk zal het isolatiemateriaal worden bevestigd. De afwerking kan op talloze manieren plaatsvinden. Er zijn bepaalde materialen die al zijn voorzien van een speciale afwerklaag, echter zal er bij anderen een gipsplaat tegenaan moeten worden gezet. Het plaatsen van een dampscherm is eigenlijk altijd noodzakelijk. Deze zal worden geplaats aan de warme zijde, net onder de afwerking. Alleen bij de materialen die al voorzien zijn van een damp remmende laag zal er geen apart dampscherm hoeven worden aangebracht.

De verschillende isolatiematerialen

Het isoleren van een schuin dak kan gedaan worden met ontzettend veel verschillende materialen. Als we puur naar de prijs kijken dan is het over het algemeen verstandig om te kiezen voor de isolatiedekens van wol. Dit zijn namelijk de meest voordelige opties van dit moment. Dit materiaal is in staat om erg goed te isoleren en door de lage kosten per vierkante meter is het erg toegankelijk. Ook is het een ecologisch verantwoorde keuze omdat er voor het produceren relatief weinig energie gebruikt wordt. Daar komt bij dat het materiaal uit gerecycleerd glas bestaat. hierdoor heb je dus niet te maken met allerlei rare stoffen of toevoegingen.

Het belang van het onderdak

Bij het isoleren van een schuin dak is het onderdak echt cruciaal. Sterker nog, zonder een onderdak is een isolatielaag eigenlijk onmogelijk om aan te brengen. Je kunt het onderdak ook wel zien als een soort beschermlaag die bestand is tegen de wind en de regen. De leien of dakpannen zijn nooit helemaal waterdicht. Om je dak op de juiste manier te beschermen is het onderdak dus echt noodzakelijk. Zonder een onderdak zou het mogelijk zijn dat het isolatiemateriaal nat wordt na verloop van tijd. Dit wil je echt niet hebben, het zal namelijk niet alleen nadelig zijn voor de isolatiewaarde maar het kan ook nog eens zorgen voor vochtproblemen. De meeste nieuwe woningen zijn al voorzien van een onderdak. Heb je echter een oude woning zonder onderdak dan zal deze eerst aan moeten worden gebracht voordat je jouw woning onder handen laat nemen.

Ventilatie is cruciaal

Als je een woning volledig luchtdicht gaat isoleren dan is het van cruciaal belang om echt goed naar de ventilatie te kijken. Bij een slecht geïsoleerde woning zal er door de kieren en spleten natuurlijke ventilatie plaatsvinden. Hierdoor kan de vochtige lucht verdwijnen. Bij een goed geïsoleerde woning zal dit veel minder snel aan de orde zijn. hierdoor moet je dus zorgen voor een goed ventilatiesysteem bij jou in huis om toch te zorgen voor een prettig luchtklimaat om in te wonen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je veel energie bespaart, maar het zorgt er ook voor dat de warmte wordt gescheiden van de lucht die naar buiten gaat.

Jouw schuine dak laten isoleren

Wil je zeker weten dat jouw dak door professionals onder handen wordt genomen dan is het verstandig om vandaag nog contact met ons op te nemen. Door onze hoge mate van kennis en expertise zal ook jij in staat zijn om het dak op de juiste manier te laten isoleren. Wil je er achter komen wat je kwijt bent voor de totale klus dan raden wij je zeker aan om even gebruik te maken van de offertemogelijkheid. Door een offerte aan te vragen kun je namelijk in een oogopslag zien aan wat voor kosten je zal moeten denken voor het laten isoleren van jouw schuine dak. Voor vragen raden wij je aan om even contact op te nemen met onze klantenservice

Recent Content