9 Voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie


De meeste van de nieuwere woningen zijn ontworpen met spouwmuren. Deze muren bestaan uit twee delen die een spleet hebben of worden gescheiden door een holle ruimte die geïsoleerd moet worden en de wandmaterialen zijn meestal bakstenen en betonblokken.

Spouwmuurisolatie wordt voornamelijk aangebracht voor de ventilatie en de vermindering van het warmteverlies dat door de spouw tussen de muren kan worden gebracht. Het heeft ook de voorkeur van huiseigenaren omdat het kan helpen bij het verminderen van het energieverbruik en het fungeert als een schild om te voorkomen dat regenwater door de buitenmuur dringt en in de woning terechtkomt.
voordelen spouwmuurisolatie

Hoe worden spouwmuurisolaties geïnstalleerd?

Om isolatie in de spouwmuur te installeren, moet een isolatiemateriaal, bekend als polystyreenkraal, worden geïnjecteerd. Deze kleine kraaltjes worden ingebracht door gaten te boren met een diameter van ongeveer 22-26 millimeter met een afstand van een meter in de buitenmuur. Daarna worden de isolatiematerialen met behulp van speciale apparatuur geïnjecteerd. Om te voorkomen dat de kralen ontsnappen, wordt er lijm gebruikt om deze materialen in te pompen. Deze materialen hebben de voorkeur boven wolmateriaal vanwege de vele voordelen. Afgezien van de grootte die het injecteren van de kralen vergemakkelijkt, zelfs in de smalste spouwen, kunnen ze gemakkelijk in de spouwmuren passen omdat ze zich uitspreiden.

Hoe weet u of uw huis spouwmuurisolatie nodig heeft?

Als de spouw een opening van minstens 50 millimeter heeft, verdient het de voorkeur om spouwmuurisolatie te gebruiken om de hoeveelheid warmteverlies te beperken. Ook als de woning 40 jaar of langer geleden is gebouwd, is de kans groot dat de woning niet voldoende is geïsoleerd, dus is installatie aan te bevelen.

Spouwmuurisolatie heeft voordelen, waardoor het populair is bij bouwers en huiseigenaren. Maar ondanks de goede punten die aan dit type isolatie worden toegeschreven, is er ook een keerzijde aan het gebruik van dit type isolatie.

Lijst van voordelen van spouwmuurisolatie

Diametergrootte voordeel

Het gebruikte isolatiemateriaal, polystyreen kraal, is zo klein dat het gemakkelijk kan worden ingepompt, zelfs als de spouw smal is. Dit is een interessante eigenschap van dit materiaal die het voordeliger maakt dan andere te gebruiken materialen. Bovendien zullen de boorgaten door de kleinere afmetingen ook klein zijn, zodat ze de wanden niet beschadigen en ook gemakkelijk te bekleden zijn.

Vermindering van warmteverlies

Een ander belangrijk voordeel van spouwmuurisolatie is het minimaliseren van de hoeveelheid warmte die tijdens de wintermaanden uit de muren ontsnapt door middel van convectie, een van de drie manieren waarop de warmte zich verplaatst. Door spouwmuurisolatie aan te brengen is het alsof je een deksel op een kop hete koffie zet. Hierdoor zal het langer duren voordat de koffie koud wordt, omdat de warmte wordt opgesloten. Dit is ook wat dit soort isolatie doet met de warmte. Het sluit de kleine hoeveelheid lucht af die zich tussen de muren bevindt, gemaakt van metselwerk.

Goedkoper in kosten

Spouwmuurisolaties worden gevuld met materialen die warmte-isolatoren zijn. Kleine polystyreenparels zetten uit dat wanneer deze materialen naar binnen worden gepompt, ze de spouw tussen de wanden vullen. Ook zijn er andere spouwmuurisolatiematerialen die gebruikt kunnen worden die goedkoop zijn. Deze materialen kunnen gerecycled papier zijn dat in snippers is veranderd, behandelde glasvezels die waterdicht zijn en vermiculiet.

Schimmelpreventie

Schimmels ontstaan door condensatie en dit probleem kan worden aangepakt door spouwmuurisolatie. Dit komt omdat de isolatie de doorgang van vocht door de muur beperkt. Water kan door de buitenmuur lopen of gaan omdat het poreus is. Met de spouwmuur die geïsoleerd is, zal het water tussen de spouwmuur worden opgesloten en gewoon naar beneden of boven de ramen lopen in plaats van door de binnenmuur te gaan en vocht naar binnen te laten. Met minder of geen vocht zal er geen schimmelvorming ontstaan op de muren in de woning.

Lagere energierekeningen

Huiseigenaren met geïsoleerde woningen besparen meer op het energieverbruik omdat er minder warmte verloren gaat. Hierdoor is de temperatuur binnenin warmer en hoeven ze de verwarming niet aan te zetten. Kachels verbruiken meer energie, wat kan leiden tot een hogere energierekening.

Lijst van nadelen van spouwmuurisolatie

Isolatiekosten

Terwijl materialen goedkoper kunnen zijn, vooral als er versnipperd gerecycled papier wordt gebruikt, beweren critici van spouwmuurisolatie dat de waarheid is, dat de isolatiekosten helemaal niet goedkoop zijn. Dit komt omdat dit geen doe-het-zelf project voor woningverbetering is en er experts nodig zijn om het werk uit te voeren. Bovendien wordt er een speciale apparatuur gebruikt om de spouw van de muur te injecteren met isolatiematerialen en is er expertise en gereedschap nodig dat duur kan zijn.

Werkzaamheden

Een ander nadeel van spouwmuurisolatie is het risico van het inhuren van onervaren installateurs die ondermaats werk verrichten en minder materiaal gebruiken dan werkelijk nodig is. Als de kwaliteit van het werk slecht is, kan dit leiden tot vocht en uiteindelijk schimmelvorming.

Mogelijke isolatiebeperking

Aangezien de hoeveelheid isolatie afhankelijk is van de spouw- of spleetmaat tussen de buiten- en binnenwanden, is het mogelijk dat er onvoldoende isolatie is als de breedte van de spouw maar klein is. Als dit het geval is, zal de temperatuur in het huis niet in evenwicht zijn en zal er nog steeds behoefte zijn aan het gebruik van de verwarming tijdens de koude maanden en de airconditioning tijdens de warme maanden, wat kan leiden tot een hoger energieverbruik en dus tot dure energierekeningen.

Niet van toepassing op alle huizen

Woningen die decennia geleden zijn gebouwd, hebben wellicht massieve muren die het onmogelijk maken om spouwmuurisolatie toe te passen. Terwijl nieuwere huizen dit soort muren kunnen hebben, zullen huiseigenaren met huizen die geen spouwmuren hebben, hun huizen moeten aanpassen. Afgezien van de extra kosten, zal het ook tijd kosten om dit te doen. En als de eigenaar hier geen budget voor heeft of het huis te oud is om te repareren, is spouwmuurisolatie niet mogelijk.

Het binnenshuis warm houden van de woning is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor een lagere energierekening en spouwmuurisolatie is een van de manieren om dit te realiseren. En hoewel er een keerzijde aan zit, zijn de voordelen van dit soort isolatie groter in aantal dan de nadelen. Toch moeten huiseigenaren overwegen om hun huizen te isoleren en bepalen of dit de optie is die zij verkiezen.

Recent Content