Vandaag de dag zijn er steeds meer mensen die zich bezig houden met het verduurzamen van hun woning. Een van de beste manieren om hiervoor te zorgen is door te kiezen voor dakisolatie. Het is namelijk zo dat maar liefst 25% van de warmte in huis verloren gaat wanneer er geen enkele vorm van dakisolatie is aangebracht. Dit maakt het een van de meest eenvoudige investeringen die je maar kunt maken bij jou in huis. Op de ze pagina hebben we alle belangrijke informatie over dakisolatie voor je op een rijtje gezet, zo kom je niet meer voor verrassingen te staan.
Hoe kan ik dakisolatie toepassen?
Wil je jouw dak graag laten isoleren dan zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Een van de meest toegankelijke opties is om te kiezen voor dakisolatie in huis zelf. Dit is de meest goedkope optie die je kunt kiezen. Voor deze vorm van dakisolatie zal er nagenoeg altijd gebruik worden gemaakt van wollen als steenwol of rotswol. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor isolatieplaten. De manier waarop het dakisolatie wordt aangebracht is volledig afhankelijk van de constructie van jouw dak. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden om de dakisolatie tussen de kepers te plaatsen. Een alternatief is om de dakisolatie langs buiten te plaatsen. Dit is met name handig voor het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking bij jou in huis. Dit kan dus bijvoorbeeld als de kamer onder het dak al is afgewerkt.
Het is ook mogelijk om de zoldervloer te isoleren. Dit kan bij alle mensen die de zoldervloer alleen gebruiken voor het opslaan van spullen en die de vloer dus niet verwarmd wilt hebben. Het volume dat onder de dakisolatie beschermd wordt zal kleiner zijn. Dit maakt het mogelijk om op een zeer praktische manier te isoleren bij jou in de woning. De manier waarop deze dakisolatie wordt aangebracht is volledig afhankelijk van het soort vloer wat je op de zolder hebt liggen. in de meeste gevallen wordt er glaswol gebruikt, echter komen druk vaste isolatieplaten ook nog wel eens voor.
De prijs van de dakisolatie
Uiteraard wil je graag weten met wat voor kosten je rekening kunt houden als het aankomt op het plaatsen van de dakisolatie. Toch is dit niet zo eenvoudig om te benoemen als je in eerste instantie zou denken. Het is namelijk zo dat er verschillende factoren van toepassing zijn op de uiteindelijke prijs. Hier moet je niet alleen denken aan het gekozen dakisolatie materiaal, maar ook aan de manie van het isoleren. Over het algemeen is het aanbrengen van dakisolatie langs binnen de meest voordelige optie om voor te kiezen. De langs buiten isolatie bij een plat dak is het duurst. Om een volledig inzicht te krijgen van de kosten voor de dakisolatie is het verstandig om altijd even een offerte aan te vragen. Dankzij een offerte weet je precies wat je eigenlijk kunt verwachten voor de dakisolatie bij jou in huis.
Wat isoleren? | Plaatsing van de isolatie | Gemiddelde prijs per m2 |
---|---|---|
Hellend dak | Langs binnen | 20-50 euro (excl. afwerking) |
Hellend dak | Langs buiten | 40-60 euro (excl. afwerking) |
Plat dak | Langs binnen | 30-40 euro (excl. afwerking) |
Plat dak | Langs buiten | 70-115 euro (incl. afwerking) |
Zoldervloer | PUR op massieve zoldervloer | 25-35 euro |
Schuin dak isoleren langs buiten of binnen?
Het verhogen van de duurzaamheid van jouw woning is een van de beste manieren waarop je in staat bent om aanzienlijk veel geld te besparen op je energiekosten. Nu is het natuurlijk wel zo dat er veel verschillende mogelijkheden zijn als het aankomt op deze isolatie. Een van de mogelijkheden is om te kiezen voor dakisolatie op een schuin dak. Mocht je hier graag wat meer over te weten willen komen dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen, we laten het je vandaag namelijk allemaal zien.
Plat dak isoleren langs de binnenzijde of buitenzijde
Heb je thuis een plat dak dan is het geen verkeerd idee om te overwegen om deze te isoleren. Het isoleren van een dak kan er namelijk voor zorgen dat je aanzienlijk veel geld zal besparen op de totale energiekosten die je jaarlijks maakt. Mocht je meer te weten willen komen over het isoleren van een plat dak dan is het handig om dit artikel even door te nemen, we hebben namelijk de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.
Koud dak
Zoals je wellicht al wel weet is het mogelijk om een plat dak op verschillende manieren van isolatie te voorzien. Een van de mogelijkheden is om te kiezen van een koud dak. Wat veel mensen niet weten is dat er echter toch een paar nadelen zitten aan een koud dak. Om je hier wat meer over te laten zien hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet als het aankomt op een koud dak.
Warm dak
Er zijn talloze manieren waarop je in staat bent om jouw woning te verduurzamen. Een van de mogelijkheden is om te kiezen voor een warm dak. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het realiseren van een warm dak. Aangezien het toch handig is om hier wat meer over te weten hebben we in dit artikel het belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Omgekeerd dak
Het is mogelijk om jouw platte dak te isoleren. Voor het isoleren van een plat dak kan er gekozen worden voor verschillende isolatiemogelijkheden. Een vaan de beste opties is om te kiezen voor een omgekeerd dak. We zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het realiseren van een omgekeerd dak. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Dankzij deze info weet je precies wat je kunt verwachten.
Dampscherm
Wil je ervoor zorgen dat jouw woning van de juiste isolatie is voorzien dan zal je nagenoeg altijd een dampscherm aan moeten laten brengen. De plaats waar je jouw dampscherm laat bevestigen zal volledig afhankelijk zijn van het soort dak wat je hebt. je kunt kiezen voor een warm dak of voor een koud dak. Bij een warm dak worden de isolatie en het dampscherm aan de buitenkant geplaatst, bij een koud dak is dat aan de binnenzijde van het gebouw. We laten je hieronder wat meer zien over het dampscherm van een plat dak.
Zoldervloerisolatie
De kans is aanzienlijk groot dat jij op zoek bent naar manieren om je woning te verduurzamen, je bent immers niet voor niets bij dit artikel terecht gekomen. Er zijn talloze manieren waarop je jouw woning net even wat duurzamer kunt maken dan voorheen. Een van de beste keuzes die je maar kunt maken op dit moment is zoldervloerisolatie. Ben je nog niet bekend met zoldervloerisolatie maar wil je wat meer weten over de mogelijkheden dan is het handig om snel verder te lezen, we laten het je hieronder namelijk allemaal zien!
Dak isoleren zonder onderdak
Als je graag jouw dak wilt isoleren dan is het in de meeste gevallen noodzakelijk om over een onderdak te beschikken. Dit komt voornamelijk door het feit dat het onderdak je dak zal beschermen tegen onder andere vocht en schade. Nu is het niet helemaal zo dat isoleren zonder onderdak helemaal niet kan. Aangezien wij deze onduidelijkheid willen ophelderen hebben we in dit artikel de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet. Aan de hand van deze informatie weet je precies of isoleren zonder een onderdak eigenlijk wel mogelijk is.
De verschillende soorten dakisolatie en isolatiemateriaal
Wil je zelf dakisolatie aan laten brengen bij jou in huis dan kan je kiezen uit verschillende soorten materialen. Het materiaal wat je kiest is natuurlijk van belang op de prijs, echter speelt het ook een rol voor de kwaliteit van de klus. Om het net even wat makkelijker voor je te maken hebben we hieronder een selectie gemaakt met de meest gekozen soorten materialen die je kunt kiezen voor bij jou in huis:
Glaswol
Glaswol de meest voor de hand liggende optie als het aankomt op het plaatsen van dakisolatie. De samendrukbaarheid maakt dit materiaal echt ideaal voor het plaatsen tussen de kepers van het dak. Ook heeft dit materiaal de bekende geluidswerende eigenschappen, dit komt altijd wel van pas. Dit maakt het een prima optie als het aankomt op dakisolatie.
Rotswol
Het is mogelijk om voor verschillende soorten materialen te kiezen als het aankomt op het isoleren van jouw woning. Een van de meest populaire opties van dit moment is rotswol. Dit is een materiaal wat vaak wordt gebruikt voor het isoleren van muren, vloeren en daken. Door de hoge isolatiewaarde is het een uitstekende optie om voor te kiezen
PUR schuim
Het is ook mogelijk om te kiezen voor PUR schuim als het aankomt op goede dakisolatie. Dit materiaal is voornamelijk bedoeld om de hoeken en gaten van de ruimte op te vullen. Dit zorgt ervoor dat er een naadloze dakisolatie zal ontstaan. Zoals je wel begrijpt brengt dit met zich mee dat de duurzaamheid echt een stuk beter zal worden dan voorheen. Het is ook nog eens snel droog.
Isolatieplaten (Pir isolatie)
De speciale isolatiedaken voor het dak zijn beschikbaar in alle mogelijke soorten en maten. Over het algemeen zullen deze platen worden gemaakt uit een soort combinatie tussen PIR platen en PUR, echter kunnen ze ook van XPS gemaakt zijn. Ze zorgen over het algemeen voor een minder goede geluidsisolatie, echter hebben ze wel als voordeel dat ze minder dik geplaatst hoeven te worden. Dit maakt het een prima dakisolatie om voor te kiezen. Ook zijn minerale wolisolatieplaten mogelijk
EPS isolatieplaten
Als het aankomt op het aanbrengen van dakisolatie voor jouw woning dan zijn er echt veel materialen die je hiervoor kunt kiezen. Naast de standaard opties als wol en PUR is het ook mogelijk om te kiezen voor EPS platen. Deze platen zijn echt ontzettend eenvoudig om te gebruiken. aangezien we zien dat er nog altijd een hoop onduidelijkheid bestaat over het gebruik van deze platen hebben we besloten om de belangrijkste informatie voor je te verzamelen. Door dit artikel door te nemen krijg je een volledig beeld over de mogelijkheden voor EPS platen.
Milieuvriendelijke dakisolatie
Mocht je het belangrijk vinden om oog te hebben voor de natuur dan kan je kiezen voor speciale milieuvriendelijke dakisolatie. Dit is materiaal wat niet slecht is voor het milieu. Het is namelijk gemaakt van ene ecologische materiaalsoort. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan houtwol of aan cellulose. Hou er rekening mee dat deze materialen over het algemeen duurder zijn dan de andere soorten standaard dakisolatie voor bij jou op het dak.
Dakisolatie verplicht tegen 2020: Vlaamse dakisolatienorm
Sinds 1 Januari 2020 moeten alle daken van huurwoningen en woningen voorzien van van isolatie.
Omdat het vanaf 2020 verplicht is om dakisolatie te voorzien moet er ook aan een bepaalde norm voldaan worden.
De R-waarde of warmteweerstand minimaal 0,75m² K/W (m² kelvin per watt) bedragen.
Premies dakisolatie
Het is mogelijk om een premie te krijgen van de netbeheerder Fluvius. Het gaat hier om een premie van wel 4 euro per vierkante meter als je ervoor kiest om het te laten doen door een aannemer.
- Isolatiepremie
- Totaalrenovatiebonus
- Burenpremie
- Gemeentelijke of provinciale dakisolatiepremie
- De Vlaamse Verbeteringspremie
- Belastingvermindering
Welke dikte dakisolatie kiezen
Ben je op zoek naar isolatie voor bij jou op het dak dan is het van cruciaal belang om stil te staan bij de vraag welke dikte je hier graag voor wilt hebben. Er zijn verschillende opties om voor te kiezen. De isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren. Wil je er achter komen welke dikte materiaal jij moet kiezen? Dan is het handig om dit artikel even goed door te nemen. We hebben namelijk de belangrijkste informatie in dit artikel voor je op een rijtje gezet.
Vraag vandaag nog een offerte aan
Het plaatsen van dakisolatie is echt een van de beste dingen die je maar kunt doen als je jouw woning net even wat duurzamer wilt maken dan voorheen. Door de vele mogelijkheden zal er altijd wel een bepaalde soort dakisolatie te vinden zijn die volledig aansluit bij wat je zocht. Wij raden je zeker aan om gebruik te maken van de offertemogelijkheid om er snel en eenvoudig achter te komen wat je kwijt zou zijn voor jouw klus. Heb je vragen over het aanbrengen van dakisolatie? Dan is het natuurlijk altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen, we staan namelijk klaar om je hiermee verder te helpen. Door de juiste ondersteuning zal ook jij binnen no time over een goede dakisolatie beschikken.